Свободно време

Историите ON AIR разказват за Първото българско правителство

Специалната рубрика на Bulgaria ON AIR е посветена на 140-тата годишнина от създаването на Първото българско правителство

08.07.2019г. / 10 39ч.
Мария Дуковска
Историите ON AIR разказват за Първото българско правителство

В навечерието на 140-тата годишнина от създаването на Първото българско правителство специалната журналистическа поредица Историите ON AIR разкри какви са били първите задачи на кабинета.

Осем дни след като е коронован за княз на България, Александър Батенберг назначава първото правителство. За премиер е определен габровецът Тодор Бурмов, а датата на съставяне на кабинета е 5 юли 1879 година.

Имало е много големи съмнения дали българите ще могат да създадат една така добре функционираща държава. Оказва се, че още Първото правителство показва, че българите имат потенциала да се управляват добре“, обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН доц. д-р Даниел Вачков.

Кабинетът на Бурмов взема много важни решения, сред които назначаване на първите дипломатически агенти на България в чужбина и създаване на митническата система. Първото българско правителство разработва първите училищни програми и започва да изработва бюджет. Планът за приходи и разходи на хазната така и не е приет, защото нямало работещ парламент. Първото правителство е имало шест министерства, а броят им е бил регламентиран в Търновската конституция.

Първият министър-председател – Тодор Бурмов, е избран лично от Княз Батенберг, заради голямата му обща култура и умерени възгледи. Останалите членове на кабинета са били познати личности, получили отлично образование в чужбина“, казва Мариана Първанова, уредник в отдел „История“ на Националния исторически музей.

Авторът на журналистическата рубрика Историите ON AIR Миглена Георгиева отвежда зрителите в родната къща на Бурмов в габровското село Нова махала.

Къщата на Тодор Бурмов.

Там бъдещият министър-председател завършва килийното училище, а след това продължава образованието си в Габрово. Бурмов бил прилежен ученик и бързо бил забелязан от доверените хора на Васил Априлов, които му отпуснали стипендия и го изпратили да учи в Духовната семинария в Киев. Тогава Тодор Бурмов бил едва на 13 години. След като завършил семинарията, постъпил в Духовната академия в Киев. Дипломирал се като магистър теолог. През 1857 година се завърнал в Габрово и започнал работа като учител в класното училище. „По това време училището в Габрово е доста западнало, има опасност да загуби и българския си характер, тъй като се набляга на чужди езици – предимно гръцки и турски. Със завръщането си той го реформира. Въвежда нови предмети. Премахва наказанията с бой. Също така съставя програма на училището“, разказва Иван Постомпиров, който е главен уредник в Регионалния исторически музей в Габрово.

Историите ON AIR, с автор Миглена Георгиева, се излъчва всяка събота от 19 часа в ефира на Bulgaria ON AIR. Поредицата е запазено място за журналистически разработки, които представят развитието на забравени проблеми през годините, както и за силни и любопитни човешки истории от настоящето и недалечното минало.

Цялото издание на Историите ON AIR, посветено на Първото българско правителство, може да гледате ТУК.

Коментирай