Свободно време

6 малки стъпки, които помагат да научим детето на доброта

Как да развием у детето чувство на съпричастност и толерантност

09.07.2019г. / 13 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Все повече зачестяват случаите на агресия не само в училищата, но и на улицата, навън, в парковете и местата, където децата обичат да излизат и да се събират. Колкото и неприятна да е тази ситуация, няма как да отречем, че често чуваме или наблюдаваме случаи на агресия, вербална или физическа, между деца. Ще кажете всеки да отговаря за постъпките и възпитанието на децата си, и ще сте прави. Редно е всеки родител да поеме отговорност за начина, по който (не)възпитава своето дете. Понякога обаче, много често дори, родителите са въвлечени в динамиката на ежедневието и без да усетят, могат да пропуснат важни моменти от развитието на детето и неговото възпитание. Затова е важно във времето, което прекарваме с децата, макар и да ни се струва недостатъчно, да обърнем внимание на някои дребни, но съществени елементи от възпитанието като приучаването на добронамереност, съпричастност, толерантност, състрадателност. Развиването на тези ценни качества може да ви гарантира, че детето ще бъде по-малко заплашено от прояви на агресия. Предлагаме ви да се запознаете с някои малки стъпки, които помагат в тази специална възпитателна мисия.

Бъдете добър съсед

Личният пример винаги е по-вдъхновяващ за децата от патетичните речи за това колко е важно да сме добри, учтиви и мили към другите. Когато се държите любезно с околните и съседите ви например, това няма как да не повлияе на детето в посока и то да се държи по подобен уважителен начин. И обратното – ако детето наблюдава невъзпитано държание, използване на обидни епитети по линия на вашите съседи, то ще копира отношението и ще го прилага в своите връзки.

>> 5 занимания за децата през лятната ваканция, които развиват ума <<

Зарадвайте приятел (или непознат)

Обръщате ли внимание на хората около вас, дали са добре, дали имат проблеми, дали се чувстват щастливи? Прегърнете приятел, който е нещастен и има нужда от подкрепа. Усмихнете се на непознат и му кажете „Добър ден“, дайте предимство на някого, докато карате колата. Подобни малки жестове правят цветовете в една обща картина да са по-светли и по-ярки. Когато детето вижда вашето добронамерено поведение, позитивното ви отношение към приятели, но и непознати, то неминуемо ще последва вашия пример, дори и несъзнателно.

Направете буркан на доброто

Една приятна и забавна семейна игра, която може да повлияе изключително благоприятно на децата. За целта трябва да направите буркан на доброто – може да го украсите и оцветите, така че да стане шарен и весел на вид, но по-важното е съдържанието. Съберете се всички на вечеря и нека всеки напише на листче едно или две добри неща, които би искал да направи. Да рециклира, да зарадва непознат, да измие колата на съседа, да подари играчка на дете, което няма много играчки, да зарадва дете в неравностойно положение, да каже добра дума на човек, с когото не са в най-добрите отношения и каквото още ви се иска да направите, но винаги ви се е струвало глупаво или неудобно да го сторите. Съберете желанията в буркана и нека всеки да изтегли по едно листче и да изпълни това, което му се е паднало. Ще видите колко добре ще се почувства всеки от вас и ще ви зареди с позитивна енергия. Може да превърнете играта в ритуал и периодично да я провеждате.

>> 6 добри причини детето да е с баба и дядо през лятната ваканция <<

Покажете му, че чашата е наполовина пълна

Понякога в живота ни се случват непредвидени неща. Губим близки хора, загубваме работата си, изпитваме финансови затруднения, караме се с любим човек или приятел, получаваме болезнена обида – никой не е застрахован от подобни ситуации, нито възрастните, нито децата са имунизирани срещу огорчения. Разковничето обаче е в начина, по който решаваме проблема. Дали ще погледнем чашата и тя ще е наполовина празна или пълна, това зависи от нас, не от обстоятелствата. Покажете на децата, че моментните разочарования не могат да ви победят, че има и светла страна на всеки проблем. Че проблемът може да се превърне в предизвикателство, което ни прави по-силни и уверени, а не по-слаби.

Покажете уважението си към природата

Не замърсявайте. Никога. Дори да ви се случи да изпуснете боклуче на земята и да ви се стори малко и незначително, вдигнете го, не го оставяйте. Този дребен може би за вас жест, ще се отрази в очите на детето ви, защото то забелязва всичко и попива съзнателно или не.

>> 4 основни модела на възпитание <<

Винаги благодарете

Един от най-лесните и позитивни начини детето да се научи на доброта и учтивост е да показва признание на хората около себе си, било то близки, приятели или учители. А това може да научи от вас. Когато вижда и чува, че вие благодарите на хората в обкръжението ви, било то съседа, че ви е задържал вратата на влизане или излизане, продавача в магазина, близък човек, който е направил мил жест. Подобно отношение се копира лесно от децата и се превръща в техен навик неусетно, без да е необходимо да му напомняте да го прави.

Коментирай