Свободно време

Научно доказани причини да привличате комари повече от другите

Защо вас ви хапят, а другите не толкова?

06.08.2019г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комарите са не просто досадни жужащи твари, които ни хапят от време на време. Те могат да се окажат и много опасни преносители на животозастрашаващи вирусни и бактериални инфекции, причиняващи дори смърт. Сред най-опасните комари са африканските маларийни комари, азиатският тигров комар, комарите, пренасящи жълта треска, западнонилска треска.

5 натурални начина да се отървете от комарите това лято>>>

Някои хора биват нападани от комари много повече от други. За този феномен си има научно обяснение. Ето на какво може да се дължи фактът, че от цялата компания вие страдате най-много от ухапвания от комари.

Дъхът ви привлича комарите

Комарите откриват обекти, които да ухапят според миризмата, излъчвана от тялото и дъха. Въглеродният диоксид, който издишваме, съдържа частици, които привличат комарите и им помагат да ни открият на разстояние до 100 метра.

Миризмата на тялото

Специфичният коктейл от вещества върху кожата на човек привлича повече или по-малко комарите. Различните видове комари реагират на различни стимули. Например, пренасящият малария африкански малариен комар реагира на смес от мастни киселини, излъчвани през кожата. Пренасящият жълта треска азиатски тигров комар пък се привлича от преобладаващи лактатни киселини по кожата.

Така че индивидуалният ви микс от миризми привлича или не различните видове комари. Ето защо вас може да ви хапят повече, отколкото други хора или обратното.

Като допълнителни предпоставки за привличане на комари се явяват и генетични фактори, здравен статус, начин на хранене, pH на кожата, микрофлора по кожата и в организма, смятат учени.

Какво ви прави по-привлекателни за комарите?>>>

Бактериите, които живеят по кожата ни и в чревната флора, участват в разграждането на много вещества, които ние излъчваме през порите на кожата си. В зависимост от преобладаващите вещества в този биохимичен коктейл комарите биват „съблазнени“ или не.

Митове и легенди

Сред най-разпространените митове, свързани с комарите и афинитетът им към някои хора за разлика от други, е така наречената „сладка кръв“ или пък кръвната група, която е по-предпочитана от комарите, а именно нулева положителна, която е и най-често срещаната. Няма никакви научни доказателства за тези твърдения.

Коментирай
Здраве и красота