Свободно време

Как да се научим да прощаваме

Прошката освобождава

14.08.2019г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-трудните неща е да простим или да поискаме прошка. Несъзнателно или съвсем целенасочено съдим хората около себе си всеки ден, а не искаме да бъдем съдени. Сърдим се, прекратяваме връзки, не си говорим с години, оплакваме се един от друг без да си даваме сметка колко по-лесно е да се живее, когато простиш.

Да простиш е освобождаващо. Прошката е най-големият лек за всяка болка. Когато простиш се чувстваш силен, направо летиш. А ако получиш прошка, оценяваш какво си могъл да изгубиш, най-ценното – обичта на близките, приятелите, любимия човек.

5-те най-силни страни на екстровертите>>>

Как да се научим да живеем по-лесно, като прощаваме грешките на хората около себе си?

Всички грешим. Никога не трябва да забравяме това. Това е и основният мотив, който трябва да ви ръководи, когато сте гневни и сърдити на някого. Припомнете си, че може вие да сте на негово място следващия път. Вероятно ще се зарадвате, ако получите прошка. Затова давайте я. Ще се почувствате по-добре.

Направете си списък

Помислете за всички хора, които някога по някакъв начин са ви наранили. Помислете си как сте се чувствали тогава, когато ви е заболяло най-много. И им простете. Няма да повярвате колко добре ще се чувствате след това. Започнете от най-безобидните неща, които са ви казвали или причинявали и стигнете до най-болезнените. Помислете си как това ви е променило и как ви е помогнало да станете по-силни, да направите своите изводи, да продължите напред.

Разкрийте гнева си

Потиснатият гняв е много страшен за психиката и пагубен за емоционалното състояние. Признайте гнева си, опознайте го и го споделете. Не го прикривайте. По-лесно е да простиш, след като си заявил недоволството си, отколкото да таиш гняв, който да прави нещата още по-сложни и болезнени.

Силните черти на интровертите>>>

Отдайте се на прошката

Обещайте си, че каквото и да стане, винаги ще се опитвате да намирате причина да прощавате. Прошката кара човек да се чувства окрилен и силен, и помага в трудните моменти. Прави нещата да изглеждат по-лесни и незначителни. Често не осъзнаваме какво голямо значение отдаваме на маловажни неща.

Свързани статии

Помислете за раните на другия човек

Хората са склонни да мислят само за своята болка, само за своите душевни рани и това как другите са ги наранили без да си дават сметка за собствените си действия. Помислете и за това какви емоционални рани сте нанесли и вие на близки, колеги, приятели. Поискайте прошка и ще се почувствате много по-добре.

5 неща за срещите, които да научим от интровертите>>>

Погребете болката

Веднъж щом започнете да омеквате в разбиранията си относно прошката ще разберете колко важно е да оставяте болката в миналото, да я погребвате и да не ѝ давате възможност да ви погълне.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )