Свободно време

Етикет в самолета: 10 правила, които да спазвате при летене

Какво не бива да правите на борда

17.08.2019г. / 06 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пътуването със самолет, особено на дълги разстояния, съвсем не е най-приятното нещо, което може да ви се случи. Още по-неприятно е, ако в близост до вас някой невъзпитан пътник създава смут, пречи или се държи сякаш е сам в самолета. Това прави пътуването още по-трудно поносимо и неприятно. Не бъдете като тях. Спазвайте някои неписани правила от етикета по време на летене, за да бъде пътуването възможно най-приятно.

5 типа невъзпитано поведение в самолет, което дразни околните>>>

1. Поставяйте големите си ръчни чанти в багажника над седалката

Пътниците обикновено имат право на избор – да поставят пътните си чанти в багажника или да ги пъхнат под седалката, ако се събират там. Някои пасажери злоупотребяват с това правило и слагат обемисти чанти под седалката, за да са им подръка. Това може да създаде дискомфорт на пътниците до вас, най-вече ако трябва да прескачат багажа ви, за да станат до тоалетна.

2. Освободете подлакътника от вътрешната страна

Не се разполагайте твърде нашироко. Не е учтиво. Освободете подлакътника от вътрешната страна на седалката, за да може човекът до вас да се възползва от него.

3. Не се събувайте боси и не качвайте краката си върху седалките

Вярно е, че едно от най-неприятните неща по време на полет е подуването на краката и неприятното усещане за пулсиране в тях. Въпреки това не ги качвайте по седалките и не събувайте обувките си. Нарушавате комфорта на останалите пасажери. Дори хигиената ви да е на най-високо ниво, това все пак си остава неприемливо.

Какво не трябва да носите по време на полет?>>>

4. Слушайте музика само за себе си

Не надувайте музиката в слушалките си, така че всички около вас да я чуват. Това важи и за децата ви, ако пътувате с тях. Някои хора предпочитат да се отпуснат и да спят по време на полет и етикетът ви задължава да се съобразявате с това.

5. Бъдете учтиви към родители с плачещи бебета или деца

Въздържайте се от забележки и злобливи коментари, когато се отнася до деца или бебета. Трябва да знаете, че на родителите на тези деца им е неудобно от създалата се ситуация и със забележките си няма да я направите по-лека за вас, тях и околните.

6. Запазете седалка до пътеката, ако ходите често до тоалетната

Помислете и за това. Ако имате чести позиви за ходене до тоалетна е добре да помислите за избор на стратегическо място, за да не притеснявате пътниците до вас. И за вас ще е по-спокойно.

5 начина да се справите със страха от летене>>>

Коментирай