Свободно време

Най-добрите бойни спортове за жени

Спортове, които могат да помогнат да се защитим при евентуално нападение

12.09.2019г. / 17 10ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

В един идеален свят жените не бихме имали нужда от умения за самозащита от недоброжелатели, но светът е далеч от перфектен. Поставянето на вербални граници и избягването на физическо съприкосновение с представители на мъжкия пол понякога е невъзможно. Решението да бъдем жертва или не в подобни ситуации, е изцяло в нашите ръце. Хора с агресивно поведение, които искат да установят доминация и да ни причинят сериозни наранявания, могат да бъдат неутрализирани чрез прилагане на съответните за ситуацията техники за самозащита. Съществуват подобни техники, които са тествани и модифицирани спрямо физическите характеристики на жените през изминалите векове от майстори на бойните спортове и изкуства, и могат да са в помощ на дамите.

Въвличането на жените в света на бойните спортове и изкуства от много време не е тема табу. Превръщането на една дама в уверен и смирен войн „под прикритие“, който може да се справи с два пъти по-тежък и силен съперник, е един от ярките триумфи на човешката интелигентност над грубата сила. С усвояването на техники за самоотбрана подсилваме не само арсенала си от умения за справянето с този суров свят, но и стимулираме увереността си в нашите физически дадености.

Всеки различен боен стил се откроява със свои характеристики, а днес ще ви представим тези системи, които могат да бъдат най-добре приложени в кризисни ситуации от представителите на нежния пол:

1. Бразилско джу-джицу

Много често физическите съприкосновения приключват, когато по-силният сграбчи и повали жертвата си. Бразилското джу-джицу е специален боен стил, който е единственият антидот за това. Произхожда от Япония, но е усъвършенстван от легендарното в бойните среди бразилско семейство Грейси. Хелио Грейси, който е считан за основоположник на този стил, е бил изключително слаб физически мъж, но чрез изучаване на механиката на човешкото тяло и законите на физиката е създал техники, които са му помогнали да победи много по-силни от него противници и да не чувства заплаха дори когато е повален по гръб. Бразилското джу-джицу днес се радва на изключителна популярност по целия свят и учи хиляди жени как да се защитават от задушаващи захвати и поваляния и как самите те да ги прилагат ефективно.

>> Активности, които изгарят повече калории от тичането <<

2. Крав мага

Тази бойна система е разработена от израелските спецчасти, която е базирана върху пълно неутрализиране на недоброжелателя по най-бързия възможен начин.. Ефективността на крав мага идва от това, че събира най-доброто от бокс, борба, карате и други бойни спортове, но и добавя „мръсни“ трикове, които не са позволени в регламентирани схватки. Бъркане в очите, удари в чатала и други неприемливи в спортна среда прийоми, които биха ви спасили живота на улицата. Крав мага предлага и обучение срещу нападатели с оръжия.

3. Муай Тай

Още познат като „тайландски бокс“ или „Изкуството на осемте крайника“. В далечна Азия, тайландският народ е модифицирал правилата на традиционния бокс, като е добавил в „играта“ и удари с крака, лакти и колена. Изучаването на различните удари с всяка от споменатите части от тялото ще ви даде уменията да контролирате дистанцията между вас и недоброжелателя. Ако той се доближи прекалено близо до вас и ви сграбчи, не се притеснявайте – в тренировките по Муай Тай са включени и препъвания и поваляния.

>> Защо спортът е важен за женското здраве <<

4. Бокс

Ако заложите на традиционния бокс няма да сбъркате. Разбира се, уменията, които ще развиете в тренировките с ръкавиците, ще бъдат лимитирани до удари с ръце, но много често само един точен и силен удар и добре вдигнат гард могат да бъдат достатъчни, за да накарат нападателя ви да се отдръпне. Боксът ще развие вашите рефлекси, усещането ви за дистанция и координацията между вашите очи, ръце и крака.

>> Кой спорт е подходящ за вашата зодия <<

5. Таекуондо

Това корейско бойно изкуство ще ви научи как да държите агресорите далеч от вас и да ги изпращате в безсъзнание с един удар. Техниките в Таекуондо са изпълнявани с вашите по-дълги и силни крайници – вашите крака. Най-често ритниците на майсторите в този олимпийски спорт целят главата и се изпълняват с пълна сила. Освен че ударите ви с крака ще плашат всеки, вие ще развиете и изключителна гъвкавост и експлозивна сила в долната част на тялото.

Автор: Катрин Миладинова, стажант в Az-jenata.bg.

 

Коментирай
Свободно време