Свободно време

Петте споразумения – път към щастието

Да преоткрием себе си, чрез думите на дон Мигел Руис

06.06.2020г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е толкова динамичен, че понякога попадаме в капана на цялата тази динамика, забравяйки за себе си. Това може да има негативни последствия за личността ни. Започваме да изпитваме апатия към любимите ни неща, проявяваме завист, не виждаме път пред себе си. Хубавото е, че сме заобиколени от мъдрости и вдъхновения, които ни помагат да преоткрием себе си.

Днес в рубриката ни "Притчи, мъдрости, цитати" споделяме петте споразумения на дон Мигел Руис. Те са точно онази формула, която ни зарежда с позитивизъм.

Бъди безупречен в словото си

Използвайте силата на словото само в услуга на истината и любовта. Говорете по същество. Казвайте само това, което имате предвид. Избягвайте да употребявате словото по какъвто и да било начин срещу себе си или срещу другите.

Не приемай нищо лично

Нищо от това, което другите правят, не е заради вас. Всичко, което те вършат или говорят, е проекция на собствената им реалност, на собствения им сън. Когато сте имунизирани срещу чуждите мнения и действия, вече няма да бъдете жертва на ненужно страдание.

Не прави предположения

Намерете куража да задавате въпроси и да изразявате точно онова, което наистина искате. Общувайте с другите ясно, за да избегнете недоразумения, негативни емоции и проблеми. Дори това единствено споразумение има силата да промени изцяло живота ви.

Свързани статии

Винаги прави най-доброто, на което си способен

Вашето „най-добро“ ще се променя във всеки един миг — ще бъде различно, когато сте здрави и когато сте болни. Независимо какви са обстоятелствата обаче, правете най-доброто, на което сте способни, и така ще се спасите от самокритиката, самосъжалението и самобичуването.

Бъди скептичен, но се научи да слушаш

Не вярвайте на себе си и не вярвайте на никой друг. Използвайте силата на съмнението и поставяйте под въпрос всичко, което чувате: Така ли е наистина? Вслушвайте се в намерението зад думите и ще се научите да разбирате тяхното истинско послание.

Коментирай