Свободно време

„Сигнал за живот“ – Жозе Родригеш душ Сантуш

Вълнуващо приключение в Космоса от най-четения португалски писател

30.11.2019г. / 07 36ч.
Аз жената
Корица: издателство "Хермес"

Корица: издателство "Хермес"

Загадката на живота е важна част от човешкото изумление пред въпросите за съществуването. За да я разкрием, ние, хората, трябва да разберем по-добре своето място в големия план.

Едно от решенията на загадката минава през откриването на живот извън нашата планета. Сами ли сме във Вселената, единственото убежище на живота ли сме?...

Алармата бе задействана от предварително зададен алгоритъм, за да предупреждава за необичайни радиосигнали.
Пииииииииииииии.
В същия момент Синтия О'Лиъри осъзна истинското измерение на необикновеното откритие, от което беше част и самата тя.
* Сигнал за живот!

За книгата

Когато радиотелескопите на програмата SETI засичат необикновен сигнал, учените от международния екип го изследват и стигат до изумително заключение. Източникът на сигнала е извънземен разум. А още по-невероятното откритие е, че представители на изпратилата посланието цивилизация са се насочили към Земята. Космическият обект, наречен от учените Фанес, ще мине покрай нашата планета след по-малко от три седмици.

Световните лидери вземат решение да изпратят на космическа мисия шестима астронавти и учени, които да установят контакт с извънземните. Сред тях е и Томаш Нороня – в ролята си на водещ криптолог. Португалецът е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си. Наред с напрежението от трескавата подготовка и отговорността на мисията той е измъчван от съмнения пред неизвестността. Предстоящото историческо събитие повдига важни и сложни философски въпроси не само за него, но и за цялата научна общност. Дали Вселената е резултат от случайност? Защо съществува? Защо ни има нас? Има ли други разумни форми на живот в необятната космическа шир? И ако да, как биха били настроени към човечеството?

Отзиви

„Спиращ дъха разказ, изпълнен с постоянни изненади. “ – K-Libre, Франция

„Трябва да прочетете това! Научен трилър. (...) Толкова вълнуващо написан, че ще я прочетете на един дъх. (...) Авторът успява успешно да съчетае науката и литературата. Формулата му? Двоен стил, преплитащ в едно въображението и създаването на стойностна литература. (...) Хибриден автор, писател от третия вид.“ – Monde des Grandes Ecoles, Франция

„Невероятно приключение.“ – Lecthot, Франция

За автора

Жозе Родригеш душ Сантуш е водещ на централните новини, военен репортер, бестселъров автор и университетски преподавател. Сантуш се нарежда след най-популярните и уважавани личности в Португалия. В същото време, славата му отдавна надхвърля границите на родната му страна. Авторът е носител на авторитетни международни награди като репортер, а романите му се радват на огромен успех.

Жозе Родригеш става известен като писател с романа „Кодекс 632“, който се превръща в литературна сензация и бестселър №1 за 2005 година в Португалия. Завладяващата история за истинската самоличност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни като Испания, Италия, САЩ, Русия, където също има много голям успех. С „Божията формула“, Сантуш се утвърждава като водещо име в съвременния европейски интелектуален трилър. По покана на издателство „Хермес“ и във връзка с премиерата на българското издание на романа, авторът гостува в страната ни. Големият читателски и медиен интерес към книгите му става причина и за последвалите още две посещения на португалеца. Те са свързани с публикуването на други два негови романа – „Седмият печат“ и „Последната тайна“.

Многобройните почитатели на Сантуш често изтъкват като най-силна страна в книгите му обективния анализ на интересни теми, които засягат съвременното общество. Във всяко заглавие от поредицата с главен герой професорът криптолог Томаш Нороня авторът ни поднася синтез от пространни проучвания на най-различни актуални въпроси: научните доказателства за съществуването на бог („Божията формула“), екологичните проблеми и ядрената заплаха („Седмият печат“), ислямския радикализъм („Божият гняв“), истинската самоличност на Исус Христос („Последната тайна“), световната финансова и икономическа криза („Ръката на сатаната“). Разбира се, всичко това е умело вплетено в поредните приключения на симпатичния Томаш Нороня.

– ...Вселената е огромна и много стара. На повече от тринадесет милиарда години. На земния живот са му били нужни между три и четири милиарда години, за да развие технологичен разум. Десет хиляди години са били достатъчни на човека, за да стъпи на Луната. Технологиите напредват главоломно. Само преди век хората са използвали телеграфа, основните източници на енергия били дървата и въглищата, а транспортът се свеждал до коне и карети. Днес сърфираме в интернет, имаме мобилни телефони с GPS, съществуват градове с милиони жители, чиито домове се захранват с ядрена енергия, и пътуваме навсякъде с автомобил или самолет. Щом всичко това се е случило само за един век, Лео, кажете ми какво ще бъде след хиляда или след милион години.
* Нашата цел е небето.

Още вълнуващи поврати и научни теории, ще откриете в космическия роман „Сигнал за живот“.

Приятен полет!

Откъс

Американският астрофизик се прокашля.
– Кажете ми, Том – заговори тихо той, – чували ли сте за проект на име SETI?
Томаш напрегна паметта си.
– SETI ли? – промърмори той по-скоро на себе си, отколкото на останалите в кабинета. – Признавам, че ми говори нещо, но... – Той погледна Сет, сякаш се надяваше да му подскаже. – Дайте ми контекст, моля.
Мъжът от НАСА вдигна пръст, сочейки към тавана.
– Космосът.
Това позволи на историка веднага да направи връзката.
– О, сетих се! – възкликна той. – Ако не греша, това е проект за „слушане“ на звездите.
– Точно така – потвърди Сет. – Значи, знаете с какво се занимава проектът.
– Не точно. Просто имам някаква идея, това е. Подробностите ми убягват.
– Много добре – каза американецът. – Всичко започва през 1960 г., когато моят сънародник, астрономът Франк Дрейк, решил да използва радиотелескопа на обсерваторията Грийн Банк в Западна Вирджиния с двадесет и шест метрова антена, като го насочил към Тау Кит – звезда, приличаща много на Слънцето, на разстояние 11 светлинни години. Дрейк започнал да регистрира радиоизлъчването й. От 1931 година е известно, че статичният радиошум идва от космически емисии, и по-точно от нашата Галактика. Дрейк искал да разбере дали сред тези лъчения, предизвикани главно от естествената активност на звездите и други небесни тела, не могат да се засекат и други радиосигнали от различни източници, чийто произход не е изцяло... природен, ако ме разбирате.
– За извънземни ли говорите?
Мъжът от НАСА изглеждаше облекчен, че португалецът бе споменал тази така деликатна дума.
– Примерно.
Изненадан от развоя на разговора, Томаш се размърда на мястото си и по лицето му пробяга скептична усмивка.
– Вижте, това звучи като научна фантастика...
– Можете да бъдете сигурен за научната част – изтъкна американецът, подразнен от несериозното отношение на събеседника му. – Истинска наука.
Томаш схвана намека и отстъпи.
– Разбира се.
Ученият отметна непокорните кичури, които падаха върху челото му; вероятно се бе наслушал на неуместни шеги по отношение на SETI и не обръщаше особено внимание на подобни коментари.
– След тридесетминутно слушане на статичен шум от Тау Кит Дрейк насочил антената на Грийн Банк към друга звезда – Ипсилон Еридан. Тогава от високоговорителя се разнесли поредица шумни почуквания и датчиците полудели. Дрейк буквално щял да падне от стола си. Щом се съвзел, той започнал внимателно да наблюдава стрелките, смаян от френетичното им въртене и звуците от високоговорителя. Бил прихванал сигнал с изкуствен произход.
– Изкуствен ли?
– Да.
– Наистина ли?
– Несъмнено. Сигналът не идвал от естествен източник. Както навярно предполагате, Дрейк се паникьосал, тъй като никога не бил допускал, че ще се натъкне на извънземна цивилизация още от втория опит. След няколко минути се окопитил и се замислил как да докаже извънземния произход на емисията. Хрумнала му една идея. Той леко отклонил телескопа от Ипсилон Еридан. И знаете ли какво се случило?...

На книжния пазар от 3 декември 2019 г.
Превод: Дарина Миланова
Обем: 504 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-19680
Корична цена: 19,95 лв.

Коментирай
Свободно време