Свободно време

„Аз съм жена чудо“ – Елън Бейли

Нова книжка среща децата с някои от най-вдъхновяващите жени по света

05.12.2019г. / 05 44ч.
Аз жената
Корица: издателство "Ентусиаст"

Корица: издателство "Ентусиаст"

С шейсет изключителни дами запознава най-малките читателки „Аз съм жена чудо“ – новото издание от детската серия на издателство „Ентусиаст“. Тези невероятни жени са прокарали пътечки във всички възможни сфери – от науката, математиката и политиката до изкуството, дизайна и литературата. Но освен да ги срещне с тези вдъхновяващи личности и техните истории, в края на всяка глава авторката Елън Бейли отправя към момичетата различни предизвикателства – рисувателни проекти, въпроси и игри, които да им помогнат да открият своето призвание и да последват мечтите си без страх.

„Запомни – не е нужно твоите постижения да са първи по рода си или световноизвестни, за да имат значение и смисъл“, споделя д-р Маги Адерин-Покок, космически учен и кавалер на Ордена на Британската империя. „Всяка от нас разполага със собствена светлинка и ако ги обединим, ще станем по-ярки и от слънцето.“

С „Аз съм жена чудо“ децата ще научат историите на жени от цял свят, ще открият факти и детайли, за които не са знаели преди, и ще имат възможност да влязат в ролята на някои от най-невероятните жени, живели някога. Елизабет I, Фрида Кало, Амелия Еърхарт, Ане Франк, Дж. К. Роулинг, Мария Калас, Симон Вейл, Мария Кюри. Много от тях са били скрити зад кулисите или гледани с насмешка от колегите си и от историците. Това издание ги поставя под светлините на прожекторите и им отдава заслуженото признание.

В края на книгата всяко момиче ще има възможност само да опише себе си и така да си отговори на въпросите: Какво ме прави уникална личност? Откъде идвам и накъде съм се запътила? Какво ми се иска да постигна? Защото „от момента, в който станеш сутрин, ти си жена чудо.“

За авторката

Елън Бейли израства в Кеймбридж и прекарва цялото си детство в направата на игри и поставянето на пиеси. Дори създава специално списание за деца, които нямат свой дом. След като завършва класическа английска литература, Бейли работи като редактор на детски книги, а две години по-късно започва да се занимава изцяло с благотворителност. В момента живее със съпруга си и двете си деца. Автор е на няколко бестселъра за деца, включително „Всичко за мен“.

Откъс

„Крайно време е да празнуваме. Никога не е имало по-подходящо време за момичетата и жените да се почувстват силни и ценени.“
Д-р Маги Адерин-Покок

Пътешествието ни не е приключило, но трябваше да изминем дълъг път, да надграждаме над историите на невероятни жени, които са прокарали пътечки за нас във всички възможни сфери – от науката, математиката и политиката до изкуството, дизайна и литературата.
Много от тези жени са били скрити зад кулисите или гледани с насмешка от колегите си и от историците. Но дойде времето да излязат под светлините на прожекторите и да получат заслужено признание.
Крайно време е да оценим жертвите, които са направили, несгодите, с които са се борили, и постиженията в работата им. Постижения, които събират жените по света в уникално семейство.
* * *

Как се използва тази книга

Тази книга е създадена специално за теб. Използвай я за вдъхновение – научи историите на жени от цял свят, открий факти и детайли, за които не си знаела преди, и влез в ролята на някои от най-невероятните жени, живели някога.
За това ще ти помогнат заниманията след края на главите.
Ще попаднеш на въпроси и игри, които ще те накарат да се замислиш, на различни предизвикателства, на рисувателни проекти и още много, много интересни неща. Но откъде да започнеш? Разгледай съдържанието и избери за кого искаш да прочетеш първо – може да е позната за теб личност или човек, за когото не си чувала досега.
В края на книгата ще намериш място, на което можеш да опишеш самата себе си. Използвай тези страници и се замисли какво те прави уникалният човек, какъвто си. Откъде идваш и накъде си се запътила? Какво ти се иска да постигнеш? Няма значение какви са мечтите ти, твоето място е сред тези впечатляващи личности.

АДА Лавлейс
Британска математичка
1815 – 1852

Ада била не просто гениален математик. Смята се, че тя е първият компютърен програмист в света.
Бащата на Ада бил известният поет лорд Байрон. Според майка ѝ обаче той бил просто непотребен лентяй и ѝ се искало дъщеря ѝ да не тръгва по неговите стъпки. Ада учела усилено математика и логика и се оказала гениална в тези области. Карали я дори да лежи неподвижно за дълги периоди от време, за да се научи да се контролира. Може би затова ѝ хрумнало да си изработи комплект крила. На 12-годишна възраст тя проучила различните видове материали и размери за крила и написала книгата „Наука за летенето“ (Flyology).
Ада научила много от познанството си с математика Чарлз Бабидж, известен като „Бащата на компютъра“, защото изобретил първия механичен компютър. Но точно Ада обяснила за пръв път, че компютрите могат да изпълняват поредица от инструкции, познати като алгоритми.
За съжаление, Ада починала едва на 36 години. Тя обаче оставила важна следа в историята на компютърната наука.
Алгоритмите са изключително важни за модерните компютри и за начина, по който те обработват информация и данни. С помощта на алгоритмите компютрите могат да изпълняват полезни задачи, като изчисляването на сложни сметки, обработването на голямо количество материали или принтирането.

На книжния пазар от 29 ноември 2019 г.
Превод от английски език: Илияна Бенова – Бени
Обем: 128 стр.
Илюстрации и дизайн: Лорън Фарнсуърт и Софи Биър
Дизайн на корицата: Анджи Алисън
Адаптация на корицата: Биляна Славкова
Издателство: „Ентусиаст“
ISBN: 978-619-164-295-3
Корична цена: 20 лв.

Коментирай