Свободно време

Факти за храната, които ще променят начина ви на хранене

Какво всъщност ядем?

09.01.2020г. / 14 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма да повярвате какво слагате в устата си. За да хвърлим малко повече светлина върху съдържанието на някои храни, ще ви запознаем с някои факти за храните, за които не сте подозирали и които вероятно ще променят начина ви на хранене.

Знаете ли, че... метаболизмът се ускорява по време на бременност?

Замразените плодове могат да са по-здравословни от пресните

Свикнали сме да смятаме, че няма по-полезна храна от прясната, необработената термично, неконсервираната и незамразената. Вярно е, че пресните продукти са полезни в повечето случаи, но съществуват изключения. Изследване, публикувано в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry открива, че при замразяването на плодовете се запазват някои важни нутриенти, като витамин Е, калций, желязо и някои други минерали. Това прави хранителната стойност на плодовете, съдържащи тези вещества по-висока.

Някои бутилирани сосове за салати и готвене съдържат същите съставки като слънцезащитните кремове

Титаниевият диоксид е ключова съставка в слънцезащитните продукти. Намира се и в боите. Той е отговорен за техния бял цвят. Открива се още и в много готови салатени дресинги, топинги, сухи сметани за кафе и много други готови бели храни. Въпреки че титаниевият диоксид се смята за безвреден за консумация, съществуват някои съмнения по този въпрос.

Трикове в хипермаркетите, на които всички се хващаме

Не всички видове вино са веган продукти

Може би не сте се замисляли, че виното може да не е подходящо за консумация от вегани, защото е на растителна основа. Съществуват видове вино, в чийто състав влизат млечни протеини и яйчени белтъци за постигане на вкусови и текстурни качества. Това би отказало някои вегани да консумират вино или поне ще ги накара да четат много внимателно етикетите.

Защо е опасно да слагате лед в напитките си?

Бадемовото мляко не е толкова полезно, колкото си мислите

Много хора се обръщат към алтернативите на животинското мляко по различни причини, най-вече от здравословни стремежи. Бадемовото мляко обаче крие някои неприятни изненади. В бутилираното бадемово мляко се съдържат екстракти от едва няколко бадема, а останалото е вода, добавени изкуствени витамини и различни химически подобрители, които да го накарат да изглежда като мляко. Специалистите по хранене съветват да се консумират бадемови ядки и малко количество краве мляко, за да може организмът наистина да се възползва от полезните съставки в двата продукта.

В газираните напитки има опасни съставки

Това всички сме го чували, но някак минава покрай ушите ни. Всъщност става въпрос за бромираното растително масло, което се среща в най-често употребяваната газирана напитка, а именно колата. Това масло представлява комплекс от растително извлечени триглицериди, които участват в придаването на вкусовите, благоуханните и текстурните особености на напитката. Бромираното растително масло обаче е забранено в Европа заради неговите вредни въздействия върху мозъка, като влошаване на паметта и увреждане на нервната система.

Не всички преработени храни са задължително вредни

Понятието „преработени храни“ е добило негативен оттенък заради изкуствените подобрители, оцветители, подсладители и консерванти, които се влагат в тези продукти. Всичко обаче зависи от нивото и вида на преработката. Например, смлените и консервирани домати съдържат повече ликопен от пресните. При термична обработка на пресни домати също се увеличава биоактивността на ликопена, който е много важен антиоксидант за имунната система и противораковите съпротивителни сили на организма.

За какво е полезна комбинацията от мед и орехи

Морската и каменната сол съдържат сравнително сходни количества натрий

Много хора се обръщат към алтернативите на трапезната сол в стремежа си да ограничат приема на натрий. Истината обаче е, че всички видове сол от природата съдържат около 40% натрий за единица тегло, според Американската сърдечносъдова асоциация. Онова, което можем да направим, за да предпазим сърцето си е просто да намалим консумацията на сол до разумни граници.

Какво се случва в тялото, когато заместим всички напитки с вода

Коментирай