Тя, звездата

Елена Кирилова: Надявам се светът да мисли повече за електронните отпадъци

Водещата на предаването „UpDate“ по Bloomberg TV Bulgaria и технологичен редактор в Investor.bg с равносметка за изминалата година

22.01.2020г. / 12 34ч.
Михаела Лазарова
Елена Кирилова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Елена Кирилова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Елена Кирилова е водеща на технологичното предаване „UpDate“ по Bloomberg TV България и технологичен редактор в Investor.bg. Всяка събота и неделя от 19,30 часа предаването представя най-новото от света на високите технологии и иновациите, показват се постиженията в хайтек индустрията, актуалните тех джаджи и най-интересните мобилни приложения и платформи. „UpDate“ разказва и истории на успеха и вдъхновява бъдещите предприемачи с постиженията на български и международни стартъпи. 2019 г. вече приключи, но още има време за малко равносметка. В интервю за Webcafe.bg Елена споделя каква е била 2019 г. през нейния поглед.

С коя дума бихте описали годината и защо?

Дезинформация. Тя продължи царуването си в медиите и социалните мрежи. Говорим за процес, срещу който някои компании от технологичната индустрия се борят, но все още не са готови да пожертват части от бизнеса си в името на истината. След няколко месеца ще видим дали ще се повтори сценарият от предишните президентски избори в САЩ.

А кое събитие, което смятате за важно, е минало извън радара на медийното внимание?

Българското участие на Венецианското биенале и проблемите, свързани с конкурса ни, финансирането на проекта и това, че се озовахме прекалено встрани от всичко, случило се на биеналето. Националният ни павилион показа „Как живеем“, но така и не стана напълно ясно „Как участва“.

Кои очаквания за 2019 г. не се оправдаха?

Не се реши казусът с Huawei Technologies, който носи голяма доза геополитическо напрежение в 2020 г. Телекомуникациите са свързани с толкова много индустрии, че конфронтацията между САЩ и китайския гигант може да има доста скъпи последици и за други сектори.

Коя книга ви направи най-голямо впечатление тази година и защо?

Няма да се уморя да препоръчвам „Югославия, моя страна“ на Горан Войнович. Отново чудесен избор на издателя Невена Дишлиева-Кръстева. Ако говорим за технологии и стартъпи, определено „Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup“ – огромен журналистически труд на Джон Кариру от Wall Street Journal, който показва розовия балон, в който живеят и растат стартъпите в САЩ. При Theranos обаче, балонът се спука, а случаят остана в историята като един от най-големите провали на стартираща компания в историята.

Кой филм ви хареса най-много тази година и защо?

Признавам, че това беше годината, в която отделих твърде малко време за кино. „Да ходиш по вода“ на Андрей Паунов се оказа прекрасен поглед към Кристо като творец и човек.

Какво очаквате от 2020 г.?

Безкрайно се надявам светът да започне да мисли повече за тоновете електронен отпадък, които произвежда. Иска ми се да имаме все по-малко поводи да говорим за „гробищата за джаджи“, но и за потапяните в океана стари автомобилни гуми, както и защо е важно да се рециклира.

Цялото интервю четете на Webcafe.bg

Коментирай