Свободно време

5 неподходящи въпроса, които да не задавате на интервю за работа

Избягвайте да ги задавате

28.01.2020г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Започването на нова работа рядко се случва без преминаването през интервю. Именно то е един от най-големите стресови фактори за много хора, които се боят да направят следващата крачка в кариерното си развитие. На интервюто за работа трябва да се представите максимално добре, за да блеснете и да бъдете избрани измежду многото кандидати. Важно е да изглеждате добре, да сте учтиви и да не се страхувате да задавате въпроси.

Важни съвети за интервю за работа, които ще ви донесат успехи

Има обаче някои въпроси, които дори да ви вълнуват вътрешно е по-добре да не задавате на интервюиращия. Ще направите лошо впечатление и вероятно няма да бъдете поканени на по-следващ етап в подбора.

Кои са въпросите, които трябва да избягвате да задавате на интервю за работа?

Какво прави вашата компания/ фирма?

Щом сте проявили интерес към обявата на дадената фирма, в която кандидатствате се предполага, че вече сте запознати с дейността и именно тя ви е привлякла. Ако зададете този въпрос, с него показвате тъкмо обратното – тотална незаинтересованост, вероятно интерес единствено към по-висока заплата и липса на мотивиран избор от ваша страна. Пазете се от този въпрос. Дори в него да се съдържа доза истина, премълчете го.

20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа

Ще ви трябват ли препоръки?

Би било полезно вие сами да предоставите препоръки от предишни работодатели, ако разполагате с такива. Те неминуемо ще направят добро впечатление. Но ако попитате по такъв начин „Ще проверявате ли препоръките ми?“ или „Ще искате ли препоръки?“ изглежда сякаш имате нещо за криене.

След колко време се очаква да получа повишение на заплатата?

Въпреки че не всички интервюиращи обичат да им задават въпроси за пари, имате пълното право да попитате какво е възнаграждението, предвидено за тази позиция. Но въпроси, свързани с евентуалното последващо повишение са неуместни. Ако зададете такъв въпрос ще демонстрирате единствено интереса си към материалната облага от работата, което със сигурност ще се приеме негативно.

Как да отговорите на въпроса „Разкажи ми за себе си“ на интервю за работа

Колко бързо хората получават повишение в длъжност във вашата фирма?

Не задавайте този въпрос, защото той подсказва кариеризъм, на който невинаги се гледа с добро око още в самото начало, особено на интервюто. Специалистите по подбор на персонала са наясно, че личности, които се интересуват само от йерархично израстване, обвързано с повече власт и по-добро възнаграждение, са не особено надеждни що се отнася до съвестното изпълнение на настоящите ангажименти и задачи. Дори това да не важи за вас, вероятността въпросът ви да задейства именно тази червена лампа, е голяма.

3 въпроса на интервю за работа, за които да сте подготвени

Има ли проблем, ако идвам по-късно на работа или си тръгвам по-рано?

С течение на времето ще се ориентирате в обстановката в съответната фирма и дали има или няма проблем в плаващия ви график. Много фирми проявяват разбиране и толерантност към служителите си, когато са свършили задачите си за деня. Въпросът е неподходящ за интервю за работа, защото показва нетрудолюбивост, склонност към скатаване и по-скоро интерес към неглижиране на работата, отколкото отдаденост и професионализъм.

Коментирай