Свободно време

10 сигурни знака, че сте нарцисист

Може дори да не подозирате

06.02.2020г. / 14 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е от най-трудните неща да се забележи личност с нарцистичен характер или поне някой, който има наклонност в тази посока. Достатъчно е да се огледате в офиса или в кръга си от познати, за да забележите човек, който превзема всеки разговор или пък не проявява никакво разбиране към вашите проблеми. Това са все признаци на нарцистичния човек.

Според американската психиатрична асоциация съществува нарцистично разстройство на личността, което се изразява в усещането за грандиозност, непрестанна нужда от чуждото възхищение и тотална липса на емпатия.

В статия от 2016-а, публикувана в „Psychology Today“, се твърди, че около 1% от населението е засегнато от NPD (нарцистично разстройство на личността).

Както вече писахме, по-лесно е да се забележи нарцисът в офиса или приятелската ви компания, но е значително по-трудно да определим подобни черти в себе си. Затова ще ви запознаем с кратък списък от основните признаци на нарцистичната личност.

Стремите се да сте в центъра на вниманието.

Непрестанната нужда от внимание води началото си от детството, смята психотерапевтът Кимбърли Хершенсън, пише beslife.com. „Ако човек е бил прекалено обгрижван или пък прекалено критикуван, може да страда от несигурност, ниско самочувствие или завист. За да пребори тези чувства, може да се опита да постави себе си на пиедестал в опит да се почувства по-добре.“

Как да възпитаме дете със самочувствие, но не и нарцисист

Не различавате границите.

Ако притежавате нарцистична страна, то най-вероятно не разпознавате границите, които другите хора поставят помежду ви. Преминавате ги и в някои ситуации дори не осъзнавате, че те съществуват. Или пък ги различавате, но не ви интересува, че преминавате тези граници. Според „PsychCentral“ нарцисистите често реагират на установяването на граници с обвинения, като например питат „защо“, вместо да се съобразят с чуждите желания.

„Нарцисистите също така манипулират ситуации и нарушават граници, поради което доверието става проблем“, допълва Хършенсън. „Общуването и доверието са две от най-важните неща в една здравословна връзка, и с нарцисист, такава е почти невъзможна.“

Не слушате.

Много хора са лоши слушатели и не вникват в казаното от човека срещу тях. Но в комбинация със стремежа да завладеете разговора, да определяте темите и да говорите основно вие, това вече говори за нарцистична особеност на характера.

Какво подсказва подписът ви за вас?

Липсва ви емпатия.

Едно от най-идентифициращите нарцисиста качества е именно липсата на емпатия. Трудността, която изпитват да разберат чуждите проблеми, да вникнат в тях и да изпитат съчувствие, ги определя като нарцистични личности в повечето случаи.

Чертите на лицето говорят за характера му

Не се обграждате с приятели, които ви предизвикват.

Единствените приятелства, с които нарцисистите могат да се справят са повърхностните. Дълбоките, грижовни приятелства не са толерирани от хора с нарцистични особености. Това се дължи най-често на липсата на емпатия и съчувствие при тези хора.

Знаци, че излъчвате негативни вибрации с поведението си

Чувствате превъзходство спрямо останалите.

Нарцисистите често смятат себе си за нещо повече от другите, за по-добри, и то не само спрямо конкуренти в професионален план, но и колеги, приятели, дори в семейството. Това усещане за превъзходство обаче е по-скоро маска, пише „Psychology Today“. Тъй като по-често грандиозното усещане на нарциса за неговата важност и значение всъщност не отразяват неговата брилянтност или пък постижения.

Признаци, че емоционалното ви здраве е прекрасно

Не работите добре с другите.

За да се получат добри работни отношения, е необходимо да изпитвате емпатия спрямо вашите колеги и да сте наясно с интересите на всички в екипа. Нарцисистът обаче трудно изпитва емпатия, което не го прави добър участник в екипната работа.

Защо емпатите се влюбват в грешните хора?

Склонни сте да избухвате често.

Типично за хората с нарцистични особености и тези с разстройство на личността е, че са склонни да избухват и да не съумяват да контролират гневните си реакции.

Изпитвате необходимост да засрамите другите.

Според доклади на „PsychCentral“ характерно за нарцисистите е да използват срама, за да контролират другите. Според Дебора Серани, доктор по психология, нарцисистите упражняват силен контрол спрямо средата и връзките си с хората. Това може да включва и желанието да засрамят останалите като средство да ги контролират.

10 типа хора, с които не бива да имате връзка

Обвинявате другите за своите провали.

Никой не обича да греши и особено да признава своите грешки. Но характерно за нарцисистите е да са особено чувствителни към подобни нараняващи егото обстоятелства. „Нарцисистът използва техники като отрицание, изкривяване и пренасочване на вината“, смята психологът Серани. Според нея повечето нарцисисти са надарени оратори и успяват да намерят правилния начин да изкривят реалните факти, като насочат вината в друга посока, към друг човек, далеч от самите себе си, макар изначално грешката да е била тяхна.

Знаци, че партньорът ви е егоист

Коментирай