Свободно време

В отбора на „Вълците“ треньорът е приятел на детето и помощник на родителя

Заедно с изграждането на качествени футболисти се обръща изключително внимание на здравето на децата

07.02.2020г. / 11 39ч.
Мария Дуковска
ФК "Развитие на млади футболисти".

ФК "Развитие на млади футболисти".

Има футболен клуб в София, в който децата тренират с огромно желание и удоволствие, а треньорите им са довереници и най-близки приятели. Това е футболният клуб „Развитие на млади футболисти – Вълците“, чиито занимания се провеждат на терените на националната футболна база в Бояна. Създателите на тази млада детско-юношеска школа – Велизар Христов и Радослав Симеонов, заедно с целия треньорски екип, са се посветили на децата, от тях няма нищо по-важно.

Заради своите възпитаници Велизар Христов и Радослав Симеонов са се обучавали на модерна методика във футболните академии на Атлетико Мадрид, Чарлтън и Ливърпул. „Те знаят какво правят, имаме им пълно доверие“, казват за тях децата. И то не само защото ги учат на съвременен футбол, на умения в спорта, а и защото виждат в тяхно лице приятелски настроени и загрижени за тяхното настояще и бъдеще хора. Ако някое от момчетата е притеснено за нещо и иска да сподели с треньора, веднага ще бъде изслушано и ще получи съчувствие и разбиране.

Неслучайно всички обожават своя първи треньор бате Вили. В началото той работи в други клубове и когато създава свой, 90% от момчетата от набор 2006 г. идват с него.

Синът ми не е имал друг треньор. С него е от седем години, следва го навсякъде и това не е случайност. Велизар Христов има подход към децата. И когато той напусна първия ни клуб, детето каза: „Аз отивам там, където отива бате Вили“. При това треньорът не ни обещаваше, че в новия клуб синът ми непременно ще играе в титулярния отбор, нито се знаеше дали той ще е треньор на момчетата от набор 2006 г.“, разказва Катя Стоичкова – майка на 13-годишния Данаил.

Момчето тръгва винаги с желание за тренировка и не се е случвало да изпусне занимание.

„Футболът не ми пречи на ученето. И в училище съм добър. Ако си разваля успеха, треньорът не ме пуска на тренировка, докато не си оправя оценките“, споделя Данаил Стоичков.

Макар че играе на поста защитник, той се възхищава на уменията на нападателя Кристиано Роналдо. „Приятно ми е да играя футбол, може би защото чувствам треньорите като приятели. Правим много хубави упражнения на тренировките и ставаме все по-добри. А вкъщи имам подвижна пътека, на която бягам допълнително, за да бъда по-издръжлив физически и да не се изморявам“, добавя Дани.

Майката Катя Стоичкова е доволна, че благодарение на футбола синът ѝ е станал по-здрав:

„Откакто тренира навън, на открит терен, не е боледувал. За нас няма притеснение дали е дъжд, дали е сняг, дали е вятър, дали е пек. Детето се кали. Не изпуска тренировка, а от първи клас досега не е пропускал и лагер на отбора, винаги е ходил на турнири. Пускам го и съм спокойна, защото знам, че треньорите се грижат за децата дори по-добре от нас, родителите. И Велизар Христов, и Радослав Симеонов имат подход към момчетата“.

Катя Стоичкова е благодарна и за съдействието, което получава от треньорите за възпитанието на своя син.

Дори да има синът ми проблем в училище, треньорите помагат да го решим. Вили много говори с момчетата и те го възприемат повече като приятел, отколкото като възрастен човек. Но той е абсолютен авторитет за тях. В някои случаи Дани не споделя с мен, а с „бате Вили“. Благодарение на него синът ни изгради личностни качества, стана по-самостоятелен, по-отговорен. Имаме пълно доверие на Велизар и на другите треньори.“

Солидарна с мнението на Катя е и друга майка на млад футболист – Елена Лазарова:

Синът ми Денис е минал през три футболни клуба и десетина треньори. Но откакто сме с Велизар Христов, усетихме колко много той ни помага във възпитанието и в отглеждането на децата. Денис е по-дисциплиниран във всичко, което прави, има повече хъс и амбиция. Тренировките и общуването с треньорите допринесоха за неговото развитие и в училище, и навсякъде. Няколко години бяхме в голям столичен клуб. Махнахме се оттам заради пренебрежението и незаинтересоваността към децата от страна на треньорите. Те не развиваха потенциала им. За тях децата бяха масовка, средство, а не цел. Докато тук децата не просто тренират футбол, но се и възпитават на правилен режим на хранене и на почивка. Синовете ни са в такава възраст, че невинаги изпълняват това, което изискваме от тях. Но те имат доверие на треньорите, слушат ги и попиват всяка тяхна дума. Това облекчава нас, родителите, във възпитанието“, признава Елена Лазарова.

Нейният син Денис Лазаров е сред най-големите момчета в този клуб, в който е изградил полезни навици и упоритост.

Много приятно е усещането да играеш футбол, адреналинът от играта – казва Денис. – Като се сравнявам със своите съученици, които не тренират, съм много по-издръжлив на натоварване и по-рядко боледувам. Във футбола развивам също умения да мисля, да преценявам ситуацията и да реагирам по най-добрия начин. Точно като любимия ми футболист Лео Меси.“

Заедно с изграждането на качествени футболисти в клуба се обръща изключително внимание на здравето на децата. Голямо предимство е това, че освен лицензиран треньор Велизар Христов е и дипломиран кинезитерапевт. Той веднага разбира какъв точно е проблемът на детето, ако се контузи, дали изобщо трябва да тренира, дали да го пуска да играе на мач и колко време да го остави, докато се възстанови напълно. Ако някое от децата получи травма, задължително минава през спортно-възстановителния център към клуба, където се лекува без каквото и да било заплащане.

Тази детско-юношеска школа ФК „Развитие на млади футболисти“ и отборът на „Вълците“ се слави и с това, че не се подхранват болни родителски амбиции. „За мен, а предполагам и за всяка майка, целта е децата ѝ да растат здрави, интелигентни, да се образоват и да се развиват. Ще се радвам, ако синът ми стане професионален футболист. Но не държа това да стане на всяка цена. Моите амбиции са далеч по-скромни – детето ми да стане възпитан, умен и доблестен човек“, добавя майката на Денис, Елена.

ФК „Развитие на млади футболисти“ (отборът на „Вълците“) обявява прием на деца родени от 2007-а до 2012-та година. За повече информация посетете страницата във Фейсбук – Развитие на млади футболисти, Инстаграм профила: young.players.development или се обадете на 0893078888.

Представителните отбори на отделните набори вземат активно участие в първенствата и турнирите на БФС. Тренировъчният процес се провежда на Национална футболна база Бояна.

Коментирай