Свободно време

Музиканти: Квотата за българска музика в ефира ще стимулира младите изпълнители

Маргарита Хранова, Есил Дюран и композиторът Борис Павлов гостуваха в „Директно“

13.02.2020г. / 11 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Въвеждането на квота за българска музика в ефира ще стимулира младите изпълнители и музиканти. Около това мнение се обединиха Маргарита Хранова, Есил Дюран и композиторът Борис Павлов в студиото на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

Тази седмица десетки изпълнители подкрепиха предложението за въвеждане на квота за българска музика в ефира. Идеята е 30% от музиката, която звучи по радиостанциите и в телевизионните канали да бъде на български език.

Когато вече имаш творческо начало, продължаваш да работиш и не чакаш да се въведе квота. Но когато стартираш музикална кариера и знаеш, че имаш ефир и хората ще чуят изпълнението ти, това наистина е голям стимул“, заяви Есил Дюран.

Според нея музиката, която се пуска в ефира, има огромно влияние върху подрастващите и младите изпълнители.

Те се учат от това, което слушат в ефира, а то е преобладаващо на английски език“, обясни изпълнителката.

Маргарита Хранова беше категорична, че част от изпълнителите избират да пеят на английски език, защото било по-лесно.

Английският език е много звучен и се пее лесно на него. Много често в различните музикални формати може да се види, че изпълнители пеят прекрасно на английски език и когато трябва да изпълнят песен на български, нещо се случва“, заяви в студиото на „Директно“ Хранова.

Композиторът Борис Павлов смята, че повече млади изпълнители избират да пеят на английски език, защото смятат, че това е бърз трамплин към световна слава.

Това е голяма илюзия, защото минаха много години, откакто паднаха всякакви забрани и ограничения, които спираха изпълнителите преди 1989 година, и нищо не се случва“, заяви Павлов.

Цялото гостуване на Маргарита Хранова, Есил Дюран и Борис Павлов, гледайте ТУК.

Коментирай