Свободно време

Азербайджан – кавказка приказка в земята на огъня

Вижте поразителната природа на Азербайджан

04.03.2020г. / 12 52ч.
Мария Дуковска
Баку. Снимка: istock

Баку. Снимка: istock

Азербайджан е от онези странни смесици от изток и запад, които едновременно ви изумяват и объркват. „Земя на огъня“ е метафора, но важи в пълна сила тук. Азербайджан е земя, богата на плитки находища на нефт и природен газ, които бликат като факли пред смаяния поглед на пътешественика. Но само ако доближите вечните огнени езици на Абшерон, направите селфи в Баку с трите кули във форма на пламъци зад вас, ще осъзнаете на практика как уникалната природа се преплита със съвременните човешки творения. Туристическият сайт Posoka.com организира чудесна екскурзия до Азербайджан, а детайлите за нея може да прочетете тук.


Природата на Азербайджан поразява: на сравнително малка територия наблюдаваме събрани 9 климатични зони! Архитектурните предизвикателства, втурналите се към небето небостъргачи – оригиналният градски стил на най-големия град в Кавказ и главно пристанище – Баку съжителстват със старинни сгради, древни дворци и крепости. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато.

Сред забележителните места, които може да посетите е Баку, столицата и най-голям град в Азербайджан – място, на което се срещат минало и настояще, източна и западна култура, традиция и съвремие. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Азербайджан отдавна се радва на славата на модерна мюсюлманска общност, в която за първи път са отворени библиотека, театър и дори опера. Въпреки че Баку е столица на бивша съветска република, днес градът е придобил модерен облик и все повече бива сравняван с екстравагантния Дубай, символ на дръзка и модерна източна архитектура. Днес ще посетим Планинския парк, за да се насладим на разкриващата се панорама към Баку и Каспийско море, а също и към „езиците“ на знаменитите Огнени кули – ултрамодерен архитектурен ансамбъл, признат за символ на съвременната азербайджанска столица. Кулите на пламъка са едни от най-високите небостъргачи в Баку, с височина от 190 м. Кулите са изцяло покрити с LED екрани, които пресъздават светлините и движението на огън и възхищават туристите дори от най-далечните точки на града. Сградите се състоят от апартаменти, хотелска и офисна част.

Приблизителната стойност е около 350 милиона долара. Строителството започва през 2007 г. и завършва през 2012 г. Ще направим пешеходен тур из Стария град, оградения „Ичери Шехер“ – тази част на Баку е най-интересна и наситена с архитектурни и исторически паметници, някои от тях защитени под егидата на ЮНЕСКО. Интерес представляват Крепостните стени, Портите на града „Гоша гала гаписи“, Дворецът на шаховете на Ширван (15 век), Девичата кула (12 век), Керван Сарай, Замъкът Синик Гала, средновековните бани, занаятчийските ателиета и антикварни магазини.

Ще посетим известния хълм Янардаг, на чийто склон от древни времена гори природен газ. Огнените езици обхващат земята на около 10 метра в диаметър. Думата „янар“ на азербайджански език означава „изгаряне“, а „даг“ – „планина“. И това наистина е изгаряща планина – не метафорично, а буквално. Някога в Абшерон имало много места, където природен газ, излизащ от недрата на земята на повърхността, се запалва спонтанно, но с началото на масовото добиване на нефт и газ в Абшерон тези места започнаха да изчезват. Горещите изходи на природния газ, който в съприкосновение с кислорода се запалва, е уникален природен феномен.

Най-екзотичното място е храмът на огнепоклонниците Атешгях. Храмът е строен през 17-18 век, поддържан от индуската общност в Баку, принадлежаща към кастата на сикхите. Но историята на храма Атешгях е много по-стара. Още в началото на нашата ера тук имало светилище на зороастрийците. Те придавали на неугасващия пламък мистично значение и идвали тук, за да се поклонят на светинята. В бившите килии, където са отсядали поклонниците от цял свят, сега е разположена експозицията на музея, съдържащ множество уникални оригинални експонати. Отпътуваме за селището Гобустан. Обитавано в миналото от първобитните хора, оставили след себе си голямо количество следи. Ще видим удивителния свят на скалните изображения, паметници на изкуството, изобразяващи бита и традициите на древните хора. Това е музей на повече от 6000 скални рисунки под открито небе, свят на загадки и тайни! Сюжетите на скалните рисунки от преди 10 хиляди години са документални свидетелства за живота на хората по тези земи и за отдавна изчезнали древни животни, обитавали тази територия.

Продължаваме към Шаки, като по пътя ще направим спирка в живописното селище Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава. Легендата гласи, че през I век Свети Елисей, един от учениците на апостол Тадеус, основава този храм, който се счита за „Майката на албанските църкви“ в древната азербайджанска държава Кавказка Албания. Местните грижливо пазят храма и се отнасят към светинята си с най-голяма почит. В Киш също се намират – Древната отбранителна крепост „Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Норвежкият учен има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите и след разкопки на християнската църква, изследователите намират надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени, че главите им били на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни. При посещение в Гобустан и земите около Каспийско море, той се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с корабите на викингите от средновековието. Въз основа на това, както и находката на исполинските руси хора, разработва теория като твърди, че всъщност скандинавския бог Один е бил истински човек дошъл от Азовския район. Град Шaки, разположен в живописния планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади, минерални извори сред гъстите гори. Градът е едно от най-старите селища в Кавказ, с богато историческо и културно наследство от над 2500 г. Ще посетим и Двореца на хана на Шаки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Зданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в североизточната част на града и е оградена от крепостните стени. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви. В центъра му се разполага огромен прозорец витраж от разноцветни стъклени мозайки.

По-късните заселници са ирански племена, които дошли през VII в.пр.н.е., а от I в. Шаки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. От тук е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната. Заради оживената търговия били построени много кервансараи, където изморените пътници да отдъхват. Два от тях са запазени и до днес – Горният и Долният, от 18-и век. Горен Кервансарай е бил много добре познат по целия Кавказ. Славата му бързо се разнесла между търговците. Просторно място за отдих и търговия. Търговците по онова време са съхранявали стоките си в мазето, търгували са на партерния етаж, а са живеели на първия. Дворът на сарая е прилежно оформен, с еднакви по размер сводести куполи и веранди. Там е и една малка райска градина със зелени морави, езеро и градина от рози, които композират цялостната визия на Кервансарая. Долният Кервансарай се отличава със специфични архитектурни елементи, характерни само за господарите на Шаки. Всъщност орнаментите крият в себе си кодове, които показват родословията и династиите на хановете. Най-изтънченият занаят в града е традиционната бродерия такалдуз. Създават го шакинските майстори-художници. Самите бродерии разказват многовековната история на Азербайджан. И тази история е написана с иглата и конеца върху огромни платна, които се ползват като пердета, покривки, покривала, пелерини и други. Червено, черно и тъмносиньо кадифе и сукно се използват като основен материал за бродерията. Няма как да не опитаме от виното на Азербайджан!

Тук можете да опитате знаменитата азербайджанска кухня, да се отпуснете сред уютното гостоприемство на местните жители – приветливи, дружелюбни, открити!

Коментирай