Свободно време

Как да се справите с конфликт с колега, докато работите от вкъщи

Ситуацията е затруднена заради ограничения пряк контакт

15.04.2020г. / 11 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато работите от вкъщи заради извънредното положение, породено от пандемията от коронавирус, вероятно комуникацията ви с колегите е станала отчасти по-напрегната. Възможно е да сте претърпявали конфликт с колеги в чат или в конферентен разговор. Когато не сте очи в очи с хората, с които работите, е по-трудно да схванете тона им, както и те вашия. Възможно е също да възникне спор, неразбирателство или конфликт по различни причини и справянето с него може да се окаже предизвикателство от разстояние.

Флирт с колега: 10 неща, за които да помислите

Как да се справите, ако имате конфликт с колега, докато работите дистанционно и нямате възможност да го решите очи в очи?

Открийте и назовете проблема

Запитайте се какъв е проблемът, дали сте разбрали добре сигналите, които ви изпраща колегата ви. Когато сте на разстояние и комуникирате чрез интернет е по-трудно да схванете какво ви казва колегата ви и как ви го казва.

9 здравословни съвета за работа от вкъщи

Намалете контакта си с този човек

Ако сте усетили, че се надига напрежение между вас, ограничете разговорите и общуването с проблемния колега. Оставете нещата да се уталожат малко. Директната конфронтация трябва да е последното нещо, което да направите и то само ако е неизбежно. Все пак трябва да намерите начин да продължите да работите заедно.

Задавайте въпроси

За да решите проблема и да откриете най-добрия начин за неутрализиране на конфликта е нужно да разнищите същината му. Затова задавайте въпроси. Покажете готовност за решаване на проблемната ситуация. Не бързайте с излагането на аргументите си, дори да сте сигурни в правотата им. Подходете с дипломация към проблема. Така ще го решите най-добре.

Здравословни правила за работа у дома

Свързани статии

Изберете най-подходящото време да говорите

За да решите конфликтна ситуация е важно да подберете най-правилното време да обсъдите проблема. Докато сте си вкъщи и работите от дивана, докато децата играят около вас вероятно не е най-подходящото време да се съсредоточите. Няма да изглежда професионално и ако готвите вечеря и се обадите в този момент на колегата си, за да обсъдите проблема. Няма да сте на пълния си капацитет. Изберете време, в което не правите нищо друго, за да сте съсредоточени.

Как да работите от вкъщи с половинката си без да се избиете

Потърсете мнението на трета неутрална страна

Високият интелектуален капацитет, който притежавате, ви подсказва, че има вероятност и вие да грешите в спора. Интелигентният човек осъзнава това. И за да е сигурен се допитва до мнението на доверен човек, трета страна, която няма отношение към проблема и която може да даде своето неутрално мнение. Това е добра стратегия, когато се отнася до решаване на сложен казус, намесващ професионални и лични дрязги и конфликти.

Съвети за двойки под карантина

Коментирай