Свободно време

ЗАД „Армеец“ дари средства за историческия книжовен фонд на Семинарията

Дарението ще подкрепи дигитализацията на книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария

26.05.2020г. / 17 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: Софийска духовна семинария.

Снимка: Софийска духовна семинария.

Следвайки патриотичната си мисия да подкрепя и развива проекти, които съхраняват спомена за миналото и богатата история на страната ни, ЗАД „Армеец“ дари средства за дигитализацията на историческия книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. Дарението на застрахователното дружество е на стойност 15 200 лв., като средствата ще бъдат използвани за осигуряване на необходимата техника и ресурс, с които да заработи дигиталната библиотека.

Проектът е от голяма национална значимост, защото ще съхрани ценен книжен фонд, събиран и обогатяван няколко столетия. Софийската духовна семинария е наследник на книжния фонд на Самоковската духовна семинария, съществувала още през Възраждането. В библиотеката се съхраняват редки и ценни книги от XVII в. и XVIII в. и от епохата на Българското Възраждане. Богатото книжовно наследство съдържа и уникални издания от чужбина, предимно от Руската империя, които са в единствен екземпляр за България и много рядко срещани извън границите на страната. Благодарение на дигиталната библиотека, те ще могат да бъдат запазени за поколения наред.

Съхранението на историческото минало и паметниците на културата винаги е било част от корпоративната социална отговорност на ЗАД „Армеец“. През годините дружеството подкрепи и реализира редица проекти в тази посока. Серията исторически документални видеопоредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“ са част от тях. Те разказват по завладяващ и интересен начин за едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост за всеки българин. Анимираните видеа се използват и в училищата, като ЗАД „Армеец“ ги предоставя за ползване безплатно за образователни цели. По време на дистанционното обучение в училищата, което беше наложено заради пандемията от коронавирус, част от уроците по история се преподаваха благодарение на тези видеа.

Подпомагането на библиотечния фонд на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ е поредната крачка, която ЗАД „Армеец“ прави, за да подпомогне запазването на българските история, дух и култура.

Коментирай