Свободно време

Артистът Кристо почина на 84 години

Сбогуваме се с българина, който опаковаше света и го показваше в друга светлина

01.06.2020г. / 09 49ч.
Аз жената
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Творецът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, е починал на 31 май в дома си в Ню Йорк, според изявление, публикувано в неговия официален профил в Туитър. Известният артист, който твореше неуморно и омагьоса света с проектите си, е починал на 84 години. Неговата съпруга Жан-Клод, с която бяха неразделни в живота и работата, си отиде през 2009-а година от аневризъм в мозъка. Кристо и Жан-Клод имат един син – Сирил Кристо, който е фотограф, режисьор и активист за правата на животните.

Сред най-известните проекти на Кристо и съпругата му са опаковането на Райхстага, който самият Кристо определя като най-важен в живота му, опаковането на брега на Литъл Бей в Сидни с обща дължина 2,4 км, за чиято изработка са нужни 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, а по него се трудят 15 професионални катерачи и 110 работници. За 40 дни пък екипът на Кристо опакова „Римските градски стени. На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията на Обградените острови в залив Бискейн, Маями. Яркият розов цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни.

Може би един от най-мащабните проекти на Кристо е „Бягащата ограда“ в Калифорния. Той отнема 4 години. Изграден е изцяло от стоманени стълбове и кабели, с дължина около 50 км. Конструкцията достига Тихия океан при залива Бодега и там докосва дъното. Твърди се, че дори се е виждала от Космоса.

След смъртта на Жан-Клод, Кристо работи сам, но по проектите, които заедно с Жан-Клод са създали. Така се появяват „Плаващите кейове“ в езерото Изео, Италия. Двамата са го замислили още през 1970 година.

Световните медии отразяват кончината на големия артист и вдъхновител с очерци за живота и работата му.

Преди четири години той реализира в Италия проекта си „Плаващите кейове“. За италианците Кристо ще си остане завинаги творецът, който направи възможно за хората да вървят по вода, пише в. „Кориере дела сера“, припомняйки, че благодарение на „Плаващите кейове“ хората можаха да вървят по повърхността на езерото Изео в Северна Италия от градчето Сулцано до остров Монте Изола и това остана за тях незабравимо изживяване.

Човекът, който опаковаше света, вече го няма, пише в. „Република“. Вестникът припомня, че Кристо се е водил от принципа, че ако скриеш нещо (чрез опаковането), то всъщност разкриваш скритото нещо в една различна реалност, която е може би по-автентична, по-малко повърхностна.

Кристо пред проекта „Мастаба“ в Лондон.

Сбогом на твореца Кристо, мечтателя на невъзможното, пише в. „Стампа“.

Смъртта на Кристо сложи край на неговата монументална авантюра, пише в. „Фигаро“. С модерното си изкуство той наложи една визия XXL, която смесва пейзаж, архитектура, скулптура и детска мечта, допълва изданието и пише, че неговият проект за опаковане на Триумфалната арка ще бъде осъществен въпреки кончината му.

Кристо и съпругата му Жан-Клод се превърнаха в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го, отбелязва в. „Монд“.

Планини, музеи, мостове и Сентръл парк бяха само част от нещата, които Кристо и неговата съпруга Жан-Клод използваха, за да направят едно поразително и популярно изкуство, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Дръзкият творец, който опакова сгради, паркове и пейзажи почина. Инсталациите на Кристо разшириха дефиницията и разбирането за съвременното изкуство, пише в. „Вашингтон пост“.
Британският в. „Гардиън“ припомня проектите на Кристо и Жан-Клод и начините, по които творците са ги финансирали.

Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството, пише Би Би Си. Но роденият в България творец не се интересуваше от стерилно белите стени на модерните музеи, където предметите съществуваха отделно от ежедневния живот. Той искаше да превърне ежедневието в изкуство, да направи така, че хората да погледнат отново и да помислят отново за онова, което ги заобикаля. И той постигна това по пътя на намесата, като опаковаше сгради или природни обекти, като и в двата случая превръщаше студените, твърди структури в чувствени и крехки скулптури, допълва Би Би Си.

Кристо беше майсторът на опаковането и на ефимерното, припомня Франс прес. Асошиейтед прес пък отбелязва, че Кристо беше известен с масивните си, но и преходни и мимолетни творби.

Снимки: БГНЕС

Коментирай
Свободно време