Свободно време

Начини, по които скъсявате живота на телефона си

Кои грешки не трябва да допускате с електронното си устройство

12.07.2020г. / 10 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден използваме мобилните си телефони по няколко часа на ден. Те са се превърнали в естествено продължение на ръцете ни. В тях е цялата информация, която ни е нужна и често посягаме към тях. С погрешните си навици в употребата на телефона си обаче можем сериозно да скъсим продължителността на живота му.

Кои са грешките, които не трябва да допускаме с телефона си, за да удължим максимално живота на батерията му?

Места, на които никога да не поставяте телефона си

Използвате вибрация при получаване на съобщения и нотификации

Вашият телефон, като всяко друго електронно устройство, остарява и се износва с времето. Това може да се случи много по-бързо, ако сте включили режим на вибрация при абсолютно всяка нотификация, която получавате, включително от съобщения, приложения, както и при получаване на входящо повикване. За да удължите живота на телефона си, сведете до минимум вибриращия момент. Използвайте настройките на устройството си, за да регулирате в кои случаи телефонът да вибрира. Колкото по-рядко се случва, толкова по-добре. Вибрациите ускоряват износването на устройството.

Държите отворени приложения, които не ползвате

Употребата на всяка апликация използва енергия от батерията на устройството ви. Колкото повече енергооборот има, толкова повече се съкращава продължителността на живота на батерията и устройството. Ако правите всичко възможно да намалите употребата на енергия от батерията, това ще удължи живота ѝ. Затова винаги изключвайте приложенията, с които не боравите в момента.

Неща, които никога не трябва да миете с вода

Екранът ви е винаги много ярък

Яркостта на екрана се осигурява отново от батерията. Колкото повече време екранът е със силна яркост и осветеност, толкова по-кратък е животът на батерията и устройството ви. Намалете осветеността на екрана си и го адаптирайте спрямо осветеността през деня и вечерта.

Държите телефона си на слънце

Слънчевата светлина уврежда електронните устройства и тяхната батерия. Никога не оставяйте телефона си на слънце, защото така скъсявате продължителността на експлоатационния му срок.

Как да дезинфекцирате телефона си без да го повредите?

Държите телефона си под възглавницата или в леглото

Ако устройството не се поставя на проветриво място, където да се охлажда от само себе си, то ще прегрее и ще се повреди по-бързо. Затова не трябва да се държи притиснат до мека мебел, особено от двете му страни, например под възглавницата.

Зареждате телефона си цяла нощ

Зареждането на батерията на телефона трябва да става до достигане на максимума на батерията, след което устройството трябва да се изключи от захранването. В противен случай батерията се поврежда и животът ѝ се скъсява значително. Повечето производители съветват зареждането да става до запълване на батерията, а не през цялата нощ.

Как бързо да охладите телефона си след прегряване?

Не поддържате софтуера си винаги актуален

Ако изключите настройката за обновяване на софтуера нанасяте повече вреди, отколкото ползи на вашия телефон. Обновленията имат за цел да осигуряват по-бърза работа на устройството и по-актуална защита на информацията в телефона ви, така че той да работи по-бързо и ефективно.

Коментирай