Свободно време

5 оздравителни ползи от смеха

Защо смехът е полезен за здравето

12.07.2020г. / 05 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът е оцелял, защото се е смял. И това не е анекдотична фраза, която има за цел да промотира комедийните изкуства. Това е самата истина. Смехът има определени психо-социални функции, които дават и физически отражения в тялото, всичките от които полезни и здравословни. Колкото повече и по-често се смеете искрено и от сърце, на толкова по-добро здраве ще се радвате. Социалните ви контакти ще се подобрят, а самочувствието ви ще се повиши.

Здравословните ползи от смеха

Кои са основните ползи от смеха, които го правят неизменна част от съществуването ни?

Смехът има разсейващи ползи в тежки ситуации

Когато сте преживели трудна ситуация, която ви е предизвикала много стрес, смехът е един много подходящ механизъм, с който да се измъкнете от негативната енергия на момента. Смехът лекува. Търсенето на хумора във всяка ситуация е страхотен начин да се справите с трудни моменти, неудобства, тежки ситуации, да управлявате тревожността си и да се чувствате по-силни в определени ситуации. Изобщо, смехът и хумористичното приемане на нещата от живота, винаги правят предизвикателствата по-леки.

Смехът предизвиква биохимични реакции, които облекчават дискомфорта

Връзката между смеха и реакциите, които отключва в тялото, е тясна и неразривна. Колкото по-бурен и искрен е смехът, толкова повече ендорфини и серотонин, което облекчава безпокойството, тревожността, депресията и помага на мозъка да се справя с критичните и стресови ситуации. Смехът може да помогне дори за облекчаване на болка.

Защо смехът е най-доброто лекарство?

Смехът подобрява здравословното състояние

Смехът увеличава производството на клетки на имунната система, намалява кортизола, виновен за потискането на имунитета във високи дози в дългосрочен план, което прави имунните защити по-добри. Смейте се по-често и от сърце, защото това намалява и кръвното налягане. Антителата срещу различни патогени се увеличават. Смехът е и природен механизъм, имащ антиканцерогенен ефект. Изобщо смехът е здраве и тази фраза не е случайна.

Свързани статии

Смехът е социално значим и ви прави привлекателни

Смехът е лепилото, от което се нуждаете, за да се приобщите в социалното си обкръжение. Той ни свързва с другите и ни прави част от общото. Смехът е спойката, която ни прави част от групата, към която искаме да се причислим. Ендорфините, които се отделят в мозъка при смях, ни карат да се чувстваме добре, което се приема добре и от околните. Смехът е и особено ефективен в изграждането на връзки, интимни, приятелски или социални.

Как смехът помага на организма?

Смехът подобрява умствената работа и повишава продуктивността

Смехът създава нови невронни връзки, които подобряват функциите на мозъка, повишават креативността и правят логическото мислене по-добро. Паметта става по-услужлива. Изобщо, колкото повече се смеете, толкова повече кислород получава мозъкът, а това означава по-добро подхранване на тъканите му и подобрени функции.

Коментирай
Свободно време