Свободно време

Кога е точният момент да инвестираме?

23.07.2020г. / 12 38ч.
Аз жената
Кога е точният момент да инвестираме?

Представете си, че е времето в годината, когато получавате годишен бонус. Остават ви свободни пари и имате желание да ги инвестирате на борсите, но не сте сигурни дали сега е правилният момент! Трябва ли да изчакате? Докога? Дали да инвестирате изобщо или да оставите парите на депозит в банка?

А сега си представете, че сте изправени пред този въпрос всяка година.

Има ли правило, което може да следвате в такива ситуации?

Много анализи на водещи финансови институции показват любопитни резултати при сравнението на две популярни поведения при инвестиране. Едното се нарича market timing. Както показва името му, при него човек цели да купи или продаде акции или облигации в най-подходящия момент на пазара като предвижда бъдещото движение на цените. Другата инвестиционна стратегия е редовното инвестиране.

Нека разгледаме пример 1 с четирима приятели – Петър, Мария, Иван и Анна. Приемаме, че всеки от тях ежегодно се представя добре в работата си и получава годишен бонус от 2000 лева в продължение на 20 години. 2000 лева може и да не са непременно бонус, а например да са спестявания през годината. И така, приятелите решават да инвестират бонуса или спестените пари в акции на водещи американски компании, представени чрез индекса S&P 500.

За да се видят резултатите от различните стратегии в този пример се използват реалните стойности на индекса S&P 500 за периода 2001-2020 г.

• MARKET TIMING: Петър е гениален инвеститор (или истински късметлия) – винаги успява да усети кога пазарите ще са в най-ниската си точка и инвестира точно тогава.

• MARKET TIMING: Мария се опитва да прилага стратегията на Петър, но няма неговия „опит“ (или късмет). Така се оказва, че тя всяка година инвестира парите си във възможно най-неподходящия пазарен момент. А той е, когато пазарите са в най-високата си точка.

• НЕЗАБАВНО ИНВЕСТИРАНЕ: Иван не чака – инвестира в момента, в който получава бонуса си.

• РЕДОВНО ИНВЕСТИРАНЕ: Анна разделя 2 000 лева на 12 равни вноски, като инвестира в началото на всеки месец по 167 лева, независимо от състоянието на пазарите.

Чия инвестиция се представя най-добре за периода 2001-2020 година?

Разбира се, „магьосникът“ Петър генерира най-висока доходност. Но кой се нарежда след него и с какъв резултат? Веднага след Петър е Анна, на която не се налага да мисли за пазара, да изчислява, да пробва късмета си. Тя просто инвестира автоматично и регулярно по 167 лева на месец. Следва я Иван, а накрая остава Мария.

Този път е различно! Дали? Може би сте чували тази често използвана фраза, когато става въпрос за инвестиране, ситуацията на пазара и очакваната доходност.

Дали показаният пример е база за изводи и какви биха били резултатите при други 20-годишни периоди? Проучване на водеща световна инвестиционна банка показва, че независимо от периода, класацията при нашите четирима приятели е подобна на показаната в примера по-горе.

От анализираните 68 на брой 20-годишни периоди от далечната 1926 г. (напр. 1926-1945, 1927-1946 и т.н.), в 66 от тези 68 случая, стратегиите за незабавно и регулярно инвестиране, представени от Иван и Анна, са на неизменните 2-ро и 3-то място!

Какво означава това за вас?

Предвид факта, че вероятността за успешно дългосрочно прилагане на market timing е близка до шанса при лотарията, най-реалистичните и възнаграждаващи стратегии за повечето инвеститори е да инвестираме веднага или регулярно.

Регулярното месечно инвестиране на малки суми е оптималната стратегия, за да се избегне „отлагането на момента“ и да се извлекат ползи от краткосрочните спадове на пазара, т.е. инвестираме при ниски цени.

Още по темата прочетете тук.

Коментирай