Свободно време

„Кралицата изгнаница“ продължава епична фентъзи сага

Втора част от поредицата за Седемте кралства от Синда Уилямс Чайма

26.07.2020г. / 05 34ч.
Аз жената
Корица: издателство „Емас“

Корица: издателство „Емас“

Това лято на родния книжен пазар се завръща епичната фентъзи сага за Седемте кралства на изключителната Синда Уилямс Чайма. „Кралицата изгнаница“, втора част от общо четири, е дългоочакваното продължение на „Краля демон“, в която българските читатели вече разпознаха таланта на писателката.

„Благородните цели невинаги се постигат с благородни дела.“

„Краля демон“ постави основите на мащабно разгръщаща се история – за приключения и предизвикателства, за магия и митология, за интрига и война, за приятелство и съревнование. Всички важни съставки в едно наистина добро фентъзи, а изпод перото на Чайма резултатът е магнетичен и пристрастяващ. Първата част накара читателите да се почувстват част от този свят и да заобичат героите, които го населяват. Сега в „Кралицата изгнаница“ нетърпеливо ще открият накъде ще отведе съдбата бившия крадец Хан Алистър и вироглавата престолонаследничка Раиса ана‘Мариана – и двамата поемат в бягство от миналото и от опасностите, дебнещи в Превала, но не знаят, че пътищата им ще бъдат вечно преплетени.

Хан Алистър иска да се спаси от болката от загубата на семейството си и от отмъщението на могъщото магьосническо семейство Баяр, чийто безценен амулет е откраднал, и заминава в училището Одънов брод, за да започне обучението си. Но Хан е обречен на опасности и там го очаква мистериозният магьосник Гарван, който разкрива на Хан тайните от света на тъмното чародейство – сделка с несигурни последствия...

Принцеса Раиса ана‘Мариана бяга от малко по-различна заплаха – майка ѝ кралицата е подчинила волята си на мним съюзник и се е съгласила да омъжи дъщеря си, за да скрепи зловредния съюз. Престолонаследничката обаче има силен дух и независим ум и е твърдо решена да стане истинска владетелка, веща във военно дело и история, а не само в пудренето за балове и бродирането. Раиса иска да бъде достойна кралица за поданиците си. Затова тайно заминава за военното училище в Одънов брод, където за да се скрие от погналите я преследвачи приема друга самоличност и започва да се обучава наред с останалите млади кадети.

Само че безопасността е привидна.

Хан и Раиса трябва да се справят с все по-застрашителни препятствия и всеки от тях е принуден да открие дали е достатъчно подготвен за ролята си в зараждащата се война. Времената са несигурни, бъдещето на Седемте кралства изглежда буреносно, а съдбата на двамата изглежда винаги ще ги среща, дори и обвити в тайни.

Синда Уилямс Чайма отново ни изумява със своя мащабен фикционален свят, едновременно толкова магичен и истински, и с притегателните си герои – никой не е изцяло положителен или отрицателен, а е обагрен в постоянно меняща се палитра от човешки емоции и решения.

„Напълно пристрастяваща за всеки читател, независимо от възрастта!“ – Робин Хоб

На книжния пазар от юли 2020 г.
Превод: Петър Тушков
Редактор: Цвета Германова
Обем: 524 стр.
Издателство: „Емас“
ISBN: 978-954-357-446-9
Корична цена: 22 лв.

Коментирай