Свободно време

Забравеният Петрички инцидент – в „Операция История“ на 27 септември

Гледайте само по Bulgaria ON AIR

24.09.2020г. / 15 50ч.
Мария Дуковска
Забравеният Петрички инцидент – в „Операция История“ на 27 септември

Какво се крие зад забравената по неясни причини война на територията на България, позната още като Петричкия инцидент, в която през 1925 г. Гърция се опитва да окупира Петрич и околността на града – отговорите на този и още интересни исторически въпроси ще бъдат на фокус в предстоящото издание на „Операция История“ на 27 септември, от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Специален гост в студиото ще бъде историкът Методи Бисерков. Заедно с водещия Росен Петров, двамата ще припомнят на зрителите за обтегнатите българо-гръцки отношения, които довеждат до мащабни бойни действия преди 95 години, при които загиват много български и още повече гръцки войници.

Предаването „Операция История“ ще продължи с един необичаен поглед към историята – за моментите, в които САЩ и Русия (СССР)са били не само съюзници, а са поддържали помежду си топли, дори „братски“ отношения, и каква е българската следа в тях. Кога страната ни е била в по-добра позиция – когато Вашингтон и Москва са били противници или съюзници – по темата ще говори уважаваният историк доц. Александър Сивилов.

Тези и още любопитни теми и коментари от вълнуващия свят на историята – гледайте в предаването „Операция История“ по Bulgaria ON AIR, тази неделя, от 16:30 часа.

Коментирай