Свободно време

2 звезди Мишлен „изгряват“ в „Капитан Кук“

Шеф Цезар Карлос, работил като су-шеф в ресторант с 2 звезди Мишлен Bon Amb в Испания, е специален гост-готвач в „Капитан Кук“

29.09.2020г. / 11 49ч.
Мария Дуковска
Шеф Цезар Карлос Гомес.

Шеф Цезар Карлос Гомес.

Столичният „Капитан Кук“ открива сезона със звездна изненада за почитателите на високата кухня. 

В продължение на 6 дни шеф Цезар Карлос ще приготвя по 10 различни ястия за гостите на ресторанта. Нито едно от тях няма да е предварително известно, нито ще се повтаря, а ще зависи изцяло от вдъхновението на темпераментния венецуелец с 20 години практика зад гърба си в най-престижните ресторанти на Испания и Европа, сред които освен Bon Amb, удостоен с цели две звезди на Мишлен, се нареждат и други „институции на добрия вкус“ като ресторант Rodat и La Perla de Xabia във Валенсия. 

„За мен най-голямото вдъхновение са продуктите. Цветът и текстурата на месото на прясна дива риба ме карат да се чувствам като художник, застанал пред платно. Майсторството започва още от разрязването, преминава през избора на начин на приготвяне и подходящите подправки, така че едновременно да се запази и подсили вкуса и аромата на този природен шедьовър. Това е истинско преживяване, с което започвам рано сутрин и адреналинът е толкова висок, че дълго след като приключа работа още мисля за всяка порция“ – споделя шеф Карлос.

Той се приготвя за своя гастрол на българската кулинарна сцена от една седмица, за да се настрои към местната култура, традиции и вкус. 

„Изключително важно за моя стил на работа е  да опозная типа на хората, които ще опитат моите ястия. Искам да знам възможно най-много за техните вкусове, предпочитания и начина, по който са възпитали небцата си. Затова от една седмица наблюдавам отблизо как действа шеф Слави Бучков, говорим си много за клиентите на „Капитан Кук“, какво поръчват, как обичат да им се приготвя храната, какви са навиците им и от това, което виждам, знам, че ме чака голямо предизвикателство, защото те са свикнали на изключително високо качество на продуктите и приготвянето им. А и като цяло вие, българите, сте с изострени сетива, защото кухнята ви е интересна, богата и пикантна, имате едни от най-добрите пресни зеленчуци, които съм срещал. И не само това – поне тук, в „Капитан Кук“ –   и рибата, и морските деликатеси, и телешкото месо са на високо европейско ниво и това дава много възможности. Надявам се, да зарадвам клиентите на ресторанта с различни интерпретации, които да отговорят на високите им очаквания“ – продължава шеф Цезар. 

За шеф Слави Бучков, който от години отговаря за превръщането на „Капитан Кук“ в един от най-добрите български ресторанти с традиция в приготвянето на пресни риби и телешко месо, срещата с шеф Карлос е сбъдната професионална мечта, двамата говорят на един и същи кулинарен език и едновременно с това има много нови неща, които той може да внесе като практика от звездния шеф. 

С гостуването на шеф Цезар Карлос, „Капитан Кук“ поставя началото на поредица от звездни гостувания, които да обогатят кулинарното изживяване в ресторанта. 

Коментирай