Свободно време

Партизаните – герои или терористи?

Тези и още любопитни теми – на фокус в „Операция История“ на 18 октомври, от 16:30 ч., по Bulgaria ON AIR

16.10.2020г. / 16 03ч.
Мария Дуковска
Партизаните – герои или терористи?

Какви са били българските партизани – герои-антифашисти или разбойници – вечната тема, която винаги предизвиква спорове, сега ще бъде на фокус в предстоящото издание на историческото предаване „Операция История“ в ефира на Bulgaria ON AIR. На 18 октомври, от 16:30 часа, гостите в студиото ще дискутират и  най-актуалния исторически спор в момента, а именно: какъв празник отбелязваме на 24 май – Ден на българската или славянската писменост?

Полковникът и бивш преподавател във Военна академия Йордан Костадинов ще гостува в неделното издание на предаването. Заедно с водещия Росен Петров, двамата ще търсят отговор на въпросите „Какви са били партизаните и кои са били повече: партизаните антифашисти или горяните антикомунисти?

Как да наричаме 24 май – Ден на българската просвета, култура и славянската писменост или Ден на българската просвета, култура и на българската писменост? Актуалната историческа тема ще бъде на фокус във втората част от предаването. Специален гост по темата ще бъде проф. Лизбет Любенова, директор на научния архив на БАН. Тя ще отговори и на въпроса „Исторически факт или измислица са  славянски език и народ?“.

Не пропускайте останалите горещи исторически теми и дискусии в предстоящото издание на „Операция история“ по Bulgaria ON AIR – тази неделя, 18 октомври, от 16:30 часа.

Коментирай
Свободно време