Свободно време

Вълнуваща разходка из паметните софийски къщи с Bulgaria ON AIR

Художествено-документалната поредица на Vip Media Film гледайте от 22 ноември, в три поредни недели, от 17:30 часа

16.11.2020г. / 12 27ч.
Мария Дуковска
Вълнуваща разходка из паметните софийски къщи с Bulgaria ON AIR

София е град на вековна история, а красивите сгради са не просто архитектурно богатство, но и пазят спомени за вълнуващи събития. Bulgaria ON AIR ще отведе зрителите на незабравима разходка до емблематични, но и по-малко познати сгради в столицата с помощта на документалната поредица „Къщите говорят“. От 22 ноември, в три последователни недели, от 17:30 часа зрителите на политематичната телевизия ще видят малко известни факти за красивите къщи на популярни българи.

Поредицата „Къщите говорят“ ще разкрие неизвестни факти за дома на Иван Наумов, който е бил проектиран от архитект Никола Юруков, докато е ръководел строежа на храм-паметника „Александър Невски“. Зрителите ще разберат защо група чужденци са решили да спасят от разруха къщата на търговеца и предприемач Андрей Арсов. „Къщите говорят“ ще разкаже историята на съратницата на Апостола – Евгеница Христова, която през 1895 година със заем от Българска народна банка успява да построи „Гаровият хотел“, по-късно преименуван на „Белвю“. Красивият хотел устоява на военните бомбардировки и работи и след 1944 година.

Освен на къщите, в първата част на поредицата се дава думата и на хората – пазители на паметта, които са родово или професионално обвързани с историята на града, съхраняващи спомени за архитектурни забележителности, разрушени от времето или човека.

Епизодите от „Къщите говорят“ са базирани на едноименната книга на Мариана Мелнишка и Александър Геров. Сценарист е Антоанета Бачурова, режисьор – Владимир Люцканов, оператор – Кирил Проданов. Майсторският монтаж е дело на Елена Нешева. Поредицата се реализира от Vip Media Film с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

Не пропускайте вълнуващите истории на емблематични сгради в София, от 22 ноември, в три последователни недели, от 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай