Свободно време

Няколко причини защо жените са по-добри с парите от мъжете

Доказателство за това са успехите на хиляди жени по света

21.12.2020г. / 16 02ч.
Аз жената
Снимка: envato.com

Снимка: envato.com

За никого не е тайна, че този свят дълго време е бил управляван само от мъже. Патриархалните правила са доминирали и в социалния живот и в бизнес средите. Днес обаче, жените и мъжете си делим горе-долу равни позиции. Доказателство за това са успехите на хиляди жени по света. За никого не е тайна, че днес жените вземат по-добрите финансови решения от мъжете. Преценяват по-акуратно, дали да търсят пари назаем, дали да изтеглят бърз кредит от фирма като МикроКредит, какви вноски да изплащат, за какъв период от време и изобщо как да се справят с финансовите проблеми, ако са изправени пред такива. Освен това, дамите са и много по-прецизни в изплащането на вноските по кредити, както и в плащането на сметките.

Ако на един мъж му се случва поне веднъж годишно да забрави да плати някоя сметка, то средно на една жена това се случва веднъж за три години. Всичко това е благодарение на прецизността и последователността на нежния пол.

За съжаление, все още властва онзи стереотип, че жените не могат да боравят добре с пари. Решихме да го опровергаем и да ви покажем, че това изобщо не е така.

Жените харчат по-малко

Когато сравняваме способността за боравене с пари, трябва да анализираме моделите на харчене и на мъжете и на жените, а не само способността им за пестене на пари и съобразяването с месечните разходи. Според проучване от 2015 г., самотните мъже са склонни да харчат повече от самотните жени за храна и автомобили. Освен това, статистиката показва, че мъжете и жените са склонни да харчат еднакви суми за забавление. Също според нея, жените харчат повече пари за дрехи. Когато дръпнем чертата се вижда, че жените сумарно харчат по-малко от мъжете, следователно имат способността да избягват неоправданите разходи.

Интересна част от това проучване е, че жените са много по-склонни да посещават магазини с преоценени стоки, отколкото мъжете. По-склонни са да купуват стоки на изплащане и да търсят големи разпродажби. Жените са и тези, които по-често теглят бързи кредити, за да погасят голяма покупка и да я разпределят на равни вноски през следващите месеци.

Жените боравят по-добре с парите

Спрямо горните факти, изглежда така, все едно жените са отлични счетоводителки, бизнес дами и изобщо финансисти. Не само, че изглежда по този начин, ами и има статистика, която показва, че благодарение на добре вземаните финансови решения, компаниите управлявани от жени имат 30% по-висок ръст спрямо компаниите, управлявани от мъже. Това значи, че ако навлязат в предприемаческия живот, дамите се справят доста успешно. Техните фирми имат по-голяма заетост.

Жените инвестират по-разумно

Без значение дали парите ще са спестени или дамите ще са изтеглили бърз кредит, за да вложат парите в нещо, обикновено резултатът от инвестицията, която са направили е по-добър. Както вече споменахме, голяма роля в това играе прецизността. Какво се случва? Дамите много по-лесно се ориентират в числата. Биологично, жените се развиват по-бързо и в училищните години има много повече отличници момичета, отколкото момчета. Ако си спомняте, балът при момичетата при изпити винаги е по-висок. Момичетата са по-добри по математика и това им качество се доусъвършенства през годините, когато пресмятането на числа, вече води до финансова стабилност, а не до добри оценки.

Жените са свикнали да се грижат за цялото семейство

Това също е много важен фактор, защото поколения наред, жените са имали задачата да пазаруват и да се грижат за домакинството. Това неминуемо води до разпределяне на пари и до водене на точни сметки, кое кога трябва да се плати. Е, днес, те просто прилагат това умение и към плащането на вноски по кредити, смятането на най-добрата лихва, рефинансирането на заеми и редица още други неща, които са от съществено значение при съвременния начин на живот.

Ако всичко това ви се струва незначително, помислете дали не е разумно следващия път да се доверите на майка ви, сестра ви или на жена ви, за следващото финансово решение. Ако например се нуждаете от кредит и проучвате какви са опциите, попитайте жените, които са близко до вас, ние сме абсолютно убедени, че те ще знаят кои са фирмите за бързи кредити с най-изгодни условия и ще ви дадат добър съвет.

Коментирай
Свободно време