Свободно време

Мултикукър – идеалното кулинарно решение в натовареното ежедневие

Мултикукърът спомага за по-лесно и бързо приготвяне на храната, при което не се изисква постоянно внимание

08.01.2021г. / 10 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневието на повечето от нас е толкова ангажирано, че сме принудени да се замислим как възможно най-бързо и удобно да приготвим вкусна домашна храна за себе си или за цялото семейство. Ако са Ви омръзнали бързите сандвичи и пици, които сте свикнали да поръчвате поради липса на време, но въпреки всичко не намирате достатъчно време за готвене, значи сега е моментът да се замислите за покупка на мултикукър.

Защо точно мултикукър? Защото той притежава уникални функции и качества. Всеки, който няма възможност да отделя много време за готвене, ще ги оцени по достойнство в своето домакинство.

Време на готвене и програми

Както споменахме, ежедневието на повечето от нас е изключително ангажирано. Това често ни пречи да отделяме достатъчно внимание на цялостното поддържане на домакинството и, в частност, на готвенето.

Мултикукърът спомага за по-лесно и бързо приготвяне на храната, при което не се изисква постоянно внимание от Ваша страна. Едно от най-практичните му предимства е, че можете да приготвите вкусна вечеря например, дори и ако през целия ден не сте били у дома. Това е възможно чрез специалните програми, с каквито всеки висококачествен мултикукър разполага.

Функции и практичност

Сред най-често търсените опции е т. нар. бавно готвене. Функцията улеснява максимално, тъй като позволява предварително програмиране. След като поставите съставките в уреда, мултикукърът няма нужда от постоянно внимание и допълнителни дейности от Ваша страна. Останалите важни функции предлагат разнообразие от други начини на готвене:

Готвенето под налягане на практика превръща мултикукъра в качествена тенджера под налягане. Опцията може да се настройва спрямо типа използвани продукти, като по този начин се гарантира запазването на вкуса и полезните качества на месото и зеленчуците.

Готвенето на пара е друга много ценна функция на всеки мултикукър, подходяща за всякакъв тип храна. По този начин при приготвянето на зеленчуци се запазват полезните хранителни вещества и витамини. За този процес не се изисква употребата на мазнини. Опцията е изключително здравословна и търсена при приготвянето на храна за бебета и малки деца.

Пържената храна е изкушение, особено за онези от нас, които обичат да си угаждат. А и кой не обича пържени картофи? При повечето мултикукъри тази функция също е налична и позволява приготвянето на пържени храни без предварителна топлинна обработка. Както при всички останали програми на уреда, и в този случай няма нужда от Вашето постоянно присъствие.

Здравословно хранене

Безспорно мултикукърът е едно от най-добрите решения за всеки, който иска да се храни здравословно. Както вече споменахме, уредът разполага с програми, които не само улесняват приготвянето на храна, но и гарантират запазването на нейните полезни качества, независимо дали става въпрос за месо или за пресни зеленчуци. По този начин не само комбинирате няколко уреда в един, но също пестите място и разчитате на качествен уред, с чиято помощ лесно можете да се грижите за балансираното меню на цялото семейство.

Дизайн и удобство

Мултикукърите са сравнително нов тип уреди на пазара и следват водещите тенденции по отношение на дизайн и размери. Идеята е те да бъдат удобни за употреба както в широки и просторни кухни, така и в компактни, практични помещения. Редица доказани производители на домашна техника вече предлагат на пазара собствени модели мултикукъри. Ваша задача е просто да изберете най-удачния уред за своето домакинство.