Свободно време

Как позата на тялото определя привлекателността ви?

Каква е връзката между стойката и начина, по който ви възприемат?

02.02.2021г. / 11 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако мислите, че облеклото, фантастичната прическа или зашеметяващите скъпи обувки ще грабнат окото на околните и ще ви направят привлекателни, грешите. Оказва се, че това е позата на тялото, стойката, с която се представяте пред другите.

Едно проучване от 2017 година на Университета в Миньо, цитирано от healthdigest.com констатира, че не модата, а позата на тялото е онази характерна черта, която ви прави привлекателни за околните. Ако например вземете една групова снимка, в нея веднага ще се откроят поне няколко човека, които привличат вниманието. Тяхната стойка е нещото, което хваща окото ви несъзнателно, а не начинът, по който са облечени, дори и да мислите така.

5 знака, че сте по-привлекателни, отколкото мислите

Португалските изследователи са помолили група от 50 жени и 32 мъже да оценят привлекателността на различни триизмерни модели на женски торс. Във всеки от примерите е имало различни варианти на извивки на гръбначния стълб, както и гръбнак с естествени извивки.

И двете групи са оценили моделите с по-криви и видимо увредени стойки като по-непривлекателни. Съответно хората с изправен гръб и добра стойка са били посочени като привлекателни.

Мъжете, взели участие в изследването, по-често поглеждали към долната част на гърба и дупетата на моделите, докато жените се фокусирали повече върху талията на моделите. Водещият изследовател Фарид Пажухи вярва, че този инстинкт крие корените си в еволюционен смисъл, тъй като се оказва, че и при животните извивката на гръбнака и повдигнатият таз показват, че женската е готова да се чифтоса. В този смисъл според него това важи и при хората.

Кое прави жените истински привлекателни в мъжките очи?

Все пак, изследователите отбелязват, че тези заключения не са окончателни и трябва да бъдат допълнително проучвани.

Изследователите смятат, че и други индивидуални фактори могат да повлияят на участниците. Сред тях са възраст, пол, стандарти и представи за красота. Това също допринася за представата на участниците за това какво виждат като привлекателно.

Ако искате да ви забележат, едно е сигурно – поработете над стойката и позата на тялото си. Опитайте се да стоите колкото се може по-изправени и не се прегърбвайте. Добре изправената и самоуверена стойка подсказва на околните, че имате добро самочувствие. Това буди одобрение и привлича погледите.

Коментирай