Свободно време

„Тайната на „Жертва 2117“ – Юси Адлер-Улсен

Осмият случай на комисар Карл Мьорк

26.02.2021г. / 07 36ч.
Аз жената
Корица: издателство "ЕМАС"

Корица: издателство "ЕМАС"

Жоан е треторазряден барселонски журналист, когото дори дългогодишната му приятелка изхвърля от жилището си заради безпаричието му. В търсене на интересна тема за отразяване, Жоан попада на информация... И се отправя към о-в Кипър, за да стане свидетел на пристигането на лодки с мигранти.

„Късметът” му проработва и той успява да заснеме мъртва жена, изхвърлена на брега. Снимката бива препечатана в цял свят и попада пред погледа на Асад, сътрудник на Карл Мьорк. В мъртвата жена той разпознава някогашна своя благодетелка. Разтърсен, решава да разкрие пред колегите си Карл и Росе злощастната съдба на своето семейство, подложено на тормоз от иракски палач вече дванайсет години. Тръгвайки по неговите следи, служителите на Специалния отдел „Q“ надушват готвено терористично нападение.

Междувременно по телефона психично неуравновесен младеж признава на

служител от отдела, че се кани да извърши масово убийство. В борбата за спасение на човешки живот, в усилията да предотвратят кърваво клане в датската столица и мащабен самоубийствен атентат в сърцето на Европа, Карл, Росе и Асад попадат в епицентъра на съдбоносни събития и се изправят пред необходимостта да вземат радикални решения.

Това е най-новият заплетен случай на Специален отдел „Q“, излязъл изпод перото на най-успешния датски криминален автор Юси Адлер-Улсен. Той отдавна е сред любимите имена на българските крими почитатели, пък и не само – книгите от поредицата за чешита комисар Карл Мьорк и неговите подопечни са преведени на повече от 40 езика, продадени са в 27 милиона екземпляра, а Адлер-Улсен вече е получил над 30 награди, включително престижната „Стъклен ключ“ и Европейската награда за криминална литература. Популярните екранизации на серията също са познати на българските зрители. „Юси Адлер-Улсен хич не се шегува. Ако целта му е да ви настръхне косата, знае точно как да го постигне“, отбелязват от „Ню Йорк Таймс“. Е, в „Жертва 2117“ той не само че не предава стила си, а вдига летвата още по-високо.

Вестниците я наричат просто „жертва 2117“ – две хиляди сто и седемнадесетият бежанец, загубил живота си в опит да прекоси Средиземно море. Но за трима души неназованата жертва значи нещо много повече и нейната смърт задвижва верига от събития, които ще изправят служителите на копенхагенския Специален отдел „Q“ пред най-опасния и най-личния им случай досега.

За психически неуравновесения геймър Алекс тя се превръща в символ на неговото неудовлетворение от заобикалящия го свят и в идеалното оправдание да отприщи унищожителните си импулси извън игрите и в реалния живот.

За Галиб, бруталният палач от иракския затвор в Абу Галиб, смъртта ѝ е първата стъпка в мащабен терористичен заговор за отмъщение срещу Запада.

А за Асад, дългогодишният член на екипа на комисар Карл Мьорк, жертва 2117 е непосредствена препратка към погребаното му минало – и знак, че семейството, което той е смятал за изгубено, може би все още е някъде там и го очаква. От Специален отдел „Q“ се заемат да разследват обстоятелствата около смъртта и скоро случаят се превръща в шеметна надпревара с времето при немислимо високи залози...

Осмата част от международно признатата поредица ни праща заедно с Карл, Росе, Асад и Гордън в бясно преследване от Копенхаген, през Централна Европа до експлозивната развръзка в сърцето на Берлин. Юси Адлер-Улсен успява да изгради сложен и интригуващ сюжет, осветлявайки някои от най-неотложните проблеми на съвремието – миграционната криза и постоянната заплаха от тероризъм. А изпълненият с екшън сюжет се разгръща от различни гледни точки, което го прави едновременно вълнуващ и провокиращ мисълта.

На книжния пазар от февруари 2021 г.
Превод: Ева Кънева
Редактор: Цвета Германова
Обем: 536 стр.
Художник: Борис Драголов
Издателство: „Емас“
ISBN: 978-954-357-480-3
Корична цена: 22 лв.

Коментирай
Свободно време