Свободно време

За бягането, което носи свобода

Надя Младенова от adidas Runners Sofia разказва за общността на бегачите, към която всеки може да се присъедини напълно безплатно

28.02.2021г. / 16 18ч.
Мария Дуковска
Надя Младенова, капитан на adidas Runners Sofia.

Надя Младенова, капитан на adidas Runners Sofia.

 

<iframe width="640" height="360" src="https://video2.ibg.bg/repository/mp4/Adidas.Runners.Ultraboost.21.Final.mp4.1614327488.mp4" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>

 

Спортът никога не е излизал от мода, но през последните години сякаш стана още по-атрактивен начин да се поддържаме в добра физическа форма, силни, здрави и заредени с енергия. Възможностите да спортуваме днес наистина са невероятно много, разнообразието е огромно и всеки може да избере спрямо интересите и възможностите си. 

Спортът, който може би е най-универсален, тъй като не изисква почти нищо освен желание и удобна екипировка, е бягането. Освен безспорните ползи за здравето, бягането ни дава онова специално усещане за свобода и за непобедимост, което изпита ли го веднъж човек, лесно се пристрастява и жадува да го изпита отново, и отново.

Ако и вие искате да изпитате тази емоция, няма по-добро място за начало от общността на бегачите - adidas Runners Sofia

Днес ви срещаме с капитана на общността – Надя Младенова, която ще ни разкаже как можем да станем част от нея, какво представляват тренировките и какво е необходимо, за да се включим в тях. 

Представете се с няколко думи.

Казвам се Надя Младенова и се занимавам със спорт от повече от 20 години. Бивш състезател в Националния отбор по карате и световен шампион в моята категория. Преди няколко години се оттеглих от този спорт и в момента се занимавам с бягане и триатлони, а от близо 3 години съм капитан на най-голямата общност от бегачи в София – adidas Runners Sofia.

Разкажете ни за adidas Runners Sofia? Какво представлява общността, каква е нейната цел?

adidas Runners Sofia е глобален проект на компанията adidas и основната му цел е популяризиране и достъпност на масовия спорт. Общности като тази в България има в над 60 големи градове по цял свят. В основата си, този проект предоставя напълно отворен достъп до тренировки на всеки един човек, притежаващ мобилен телефон (заради една апликация, която се инсталира за чекиране по време на тренировка).

Често с вече доста голямата ни група от бегачи се включваме в благотворителни събития и се стремим чрез примера си да покажем колко лесно е човек да бъде физически активен и здрав, а и да се забавлява междувременно.

Вие откога сте част от adidas Runners Sofia и как се случи вашето включване в общността?

Аз съм един от основателите на общността в България, така че реално от самото му начало. Преди почти 3 години от adidas се свързаха с мен и ми предложиха да ръководя този проект в България.

Необходимо ли е човек да се запише някъде, за да се включи?

Единствено е нужно да се регистрират към adidas Running – една апликация (за Android и IOS) и да се присъединят към групата ни там (обикновено показваме на новодошлите на място как да го направят). Повече информация и връзка с нас хората могат да намерят във фейсбук групата adidas Runners Sofia.

Безплатно ли е?

Напълно безплатно.

Какво представляват тренировките, как протичат и кога се провеждат?

Тренировките са доста разнообразни, като в основата си те са бегови. Имаме тренировки за издръжливост, скорост, за начинаещи, понякога от бранда включват и силови, кондиционни, йога, но голяма част от тях са основно бегови. В момента тренировките са в понеделник, четвъртък и събота (но повече информация може да се открие във фейсбук групата, тъй като понякога има промени).

Колко време продължава една ваша среща и с каква честота се провеждат?

Както казах, в момента са три пъти седмично, но преди пандемията бяха почти всеки ден. Продължителността е от час до час и половина.

Къде са тренировките, как могат да се информират желаещите да посетят тренировка?

В момента тренировките се провеждат в Борисова градина и Южен парк, като точните адреси и часове могат да се видят или във фейсбук групата adidas Runners Sofia или в апликацията adidas Running.

Каква екипировка е необходима за тренировките?

Екипировката зависи в общи линии от метеорологичните условия и лични предпочитания. Зимата е хубаво човек да се облече като се съобразява с времето навън, като ние бягаме почти при всякакви условия. Иначе при хубаво време или тренировки в зала, единственото необходимо е спортен екип и маратонки за бягане (каквито хората имат налични).

Ако не можем да посещаваме всяка тренировка, това проблем ли е?

Никакъв, всеки идва когато пожелае. Но редовните ни бегачи определено усещат разлика в здравословното и кондиционното си състояние.

Какви са най-добрите резултати, с които сте се срещали – имало ли е случаи на хора, които идват без никакъв опит, но се запалват по бягането и това става любимият им спорт, подобряват физическата си форма?

 О, да, при нас започват хора от всякакви нива, като някои от тях никога преди не са бягали. Сърцето ми се пълни с гордост и умиление всеки път, когато някой избяга първите си 5, 10, 20 или дори 40 км. Когато започне да пие повече вода или да се храни по-осъзнато. Когато спре цигарите или направи тирамису, за да почерпи групата. :) Всяка подобрена цел, здравословно или дори ментално състояние ме развълнува неимоверно много!

Наблюдавали ли сте примери за големи физически трансформации в общността?

 Имаме доста такива, като веднага мога да дам пример с един от най-редовните и усмихнати бегачи в групата – Ники Кръстев, който свали много килограми, спря цигарите и промени начина си на живот (като беше започнал още преди да се присъедини към нас). Страхотно вдъхновение за всички е този човек. :)

Отворени ли са треньорите на adidas Runners Sofia към въпроси от участниците, ако ви искат различни съвети, например как да направят по-ефективна тренировка или друго?

Винаги сме отворени и дори приветстваме всеки въпрос, който би помогнал на съответния човек да подобри резултатите си или да постигне индивидуалната си цел.

Разкажете ни за събитието, познато като Alleycat, какво представлява?

Alleycat е градска надпревара, в която участниците се състезават из софийските улици, в търсене на следи, подсказки, опознаване на историята на столицата и в общи линии идеята е да се ориентират из нея чрез бягане. А колегата Калин Стоянов винаги им измисля страхотни и предизвикателни маршрути и загадки.

Като общност често се включвате и заставате зад специални каузи? Какви са те?

Както споменах, често се включваме в благотворителни инициативи, като една от по-запомнящите се е един глобален проект за опазване на околната среда и океаните – Run For The Oceans. Целта на този проект е да се предизвика повече осъзнаване за щетите от глобалното замърсяване. Преди пандемията имахме възможност под шапката на тази кауза да бягаме с над 130 бегачи из центъра на София, като това беше едновременно забавен и полезен начин да предизвикаме хората да са по-активни и осъзнати за заобикалящата ги природа.

Надя и нейният домашен любимец Ая. 

Организирате и спортни лагери. Къде се провеждат, кога ще има нов лагер и къде, какви са условията за участие?

Лагерите, които организираме обикновено се провеждат лятото (август месец) на морето и са свързани с едно от основните състезания, в които се включваме като група всяка година – ултракрос триатлона „Лъвско сърце“. Там състезанието е 21 км трейл бягане и е голямо предизвикателство за всеки един начинаещ и средно напреднал бегач. Но участието в „Лъвско сърце“ не е задължително, за да се включат в лагера. Обикновено условията за участие в самия лагер са определен брой бягания с групата ни в София.

Какво бихте посъветвали хората, които сега ни четат и се колебаят дали да опитат и да посетят тренировка?

Доста хора се включват в групата ни във Фейсбук и само наблюдават как качваме всяка седмица нова програма. Когато все пак един ден се „престрашат“ да дойдат, после ни казват колко съжаляват, че са отлагали толкова време. Елате и пробвайте! Няма да ви е скучно. :)

Най-честият въпрос, който ви задават е...?

Ще се справя ли с тренировка при вас?“ Може би защото самата аз, редовните ни бегачи, колегата Калин и треньорите сме доста активни, хората си мислят, че ще им бъде невъзможно да се справят. А това не е така. Имаме тренировка, която е основно за начинаещи и тя се провежда обикновено в понеделник в Борисова градина.

Има ли неподходящо време за бягане?

Както казва треньорът ми по лека атлетика Ивайло Лазаров: „Няма неподходящо време, само неподходящо облекло“.

Пробвали ли сте новия модел на adidas - Ultraboost 21? И какви са предимствата на модела, ако сте го пробвали вече?

Пробвах модела, като дори бягах с него на сняг, което не е основната идея за настилка за тази обувка. Но въпреки това се чувствах уверена и се наслаждавах на бягането. Много са меки и удобни и са страхотни за градски условия. А цветът е просто уникален. :)

Какво ви дава бягането?

С една дума: Свобода.

* Общността може да намерите на две места в София – Национален стадион „Васил Левски“ и Южен Парк, бул. „Петко Каравелов“ 12, а онлайн може да ги намерите във Facebook, за да следите за графика на седмичните тренировки.

Снимки: adidas Runners Sofia.

Коментирай