Свободно време

5 причини да премахнете токсичните хора от живота си още сега

Отношения, които ви тровят

18.03.2021г. / 12 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Токсичните хора са навсякъде около нас. Те са част от живота ни, понякога дори в най-близък смисъл. Често не си даваме сметка, че са именно такива и как те влияят върху здравето и психиката ни. Важно е да премахнем всички токсични хора от живота си още сега, ако искаме да сме здрави и щастливи.

5 общи черти, които токсичните хора имат

Как токсичните хора могат да повлияят на здравето и емоциите?

Токсичните хора могат да ви повлияят на физическо ниво

Поддържането на токсични отношения, както интимни, така и приятелски и колегиални, може да повлияе силно негативно на здравето ви във физически смисъл. Това може да ви предразположи към редица състояния, като напълняване, спад в имунната система, дори да повиши риска от сърдечносъдови заболявания. Общуването с токсични хора всеки ден може да повиши кръвното налягане, да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, на стресовите хормони, да предразположи към трупане на наднормено тегло.

Токсичните хора понижават самочувствието ви

Поддържането на близки отношения с токсични хора може да ви накара да спрете да вярвате в себе си, да намали самоуважението ви и да ви направи по-малко уверени. Това води до повишен стрес, депресия, безпокойство и влошаване на личните резултати във всички сфери на живота.

6-те типа най-токсични партньори в любовта

Токсичните хора ви правят по-зависими от другите

Премахнете токсичните хора и отношения от живота си, защото те ви вкарват в порочния кръг на зависимостта от другите. Един от белезите, че сте в продължителен пряк контакт с токсични хора, е проявата на все по-осезаема зависимост от тях или от конкретен човек. Токсичните хора проявяват контрол над другите във всеки аспект от живота. Това влияе особено силно на чувствителни личности, които се поддават по-лесно на манипулации.

Токсичните хора ви карат да пренебрегвате собствените си нужди

Не ви трябват токсични личности в живота ви, защото с течение на времето общуването с тях ще ви накара да поставяте техните желания и нужди пред вашите. Когато осъзнаете това, ще ви е по-лесно да се отдръпнете от тях.

6 причини да оставаме в токсични връзки

Ще ви е по-трудно да се доверявате на другите

Продължителното общуване с токсични хора в даден момент започва да ви кара да губите доверие в другите. Ставате мнителни. Развивате проблеми с доверието, с нормалното общуване, не можете да допуснете, че има и добронамерени хора. Това ви пречи в изграждането на нормални човешки отношения.

Коментирай