Свободно време

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с хартиена бюлетина?

26.03.2021г. / 08 12ч.
Мария Дуковска
Избори за народни представители 2021: Как да  гласувате с хартиена бюлетина?

<iframe src="https://video2.ibg.bg/iframer/246246" width="590px;" height="330px;" allowfullscreen=""></iframe>

 

Съветваме Ви да проверите навреме дали фигурирате в избирателните списъците и в коя секция трябва да гласувате. Това можете да направите на интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ: на адрес https://www.grao.bg/elections/, да се обадите на безплатен за цялата страна 0800 1 47 26 или да изпратите SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС).

На таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

Изборният ден започва в 7:00ч. и завършва в 20:00ч. Той може да продължи до 21:00ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели. Спазвайте дистанция и ограничителните ленти. Покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия, за кратко отстранете маската си, за да може да Ви идентифицират.

В случай, че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020 г., Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи.

След вписване на данните Ви в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетината от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба ѝ и Ви я подава. В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако желаете, отбележете преференция за кандидат в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат на гърба ѝ, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла. Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта. Моля, спазвайте противоепидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция!

За повече информация посетете сайта на Централната избирателна комисия – www.cik.bg.

Бъдете активни, гласувайте!

Коментирай