Свободно време

„Христо Гандев. Житейски път и научно наследство“ от Любомила Соленкова

Книгата е посветена на бележития професор Христо Гандев

02.04.2021г. / 11 47ч.
Мария Дуковска
„Христо Гандев. Житейски път и научно наследство“ от Любомила Соленкова

На книжния пазар вече може да намерите книгата, посветена на житейския път и научното наследство на проф. Христо Гандев. Автор на книгата е Любомила Соленкова. Нейната творба е посветена на бележития професор, който е бил ръководител на Катедра по нова обща история, декан на Историко-филологическия факултет на университета, директор на Етнографския институт с музей при БАН.

Книгата „Христо Гандев. Житейски път и научно наследство“ може да откриете в „Български книжици“, книжарница „Нисим“ на бул. „Васил Левски“ и книжарницата на Софийския университет.

„Пред нас е трудът на един млад автор, който за съжаление не успя да го види отпечатан. В него е представен жизненият и научен път на изтъкнатия наш историк проф. Христо Гандев (1907-1987 г.) – личност с европейско излъчване и признание, възлова фигура в българския академичен живот от 40-те до 80-те г. на XX в., със силно влияние върху няколко поколения учени. Професорът работи в различни области на хуманитарното знание – не само българска, но и Обща история, етнография, изворознание и историография, и е един от онези, които утвърждават тези дисциплини в университетското образование. Любомила Соленкова е успяла да го открои в общото развитие на историческата ни наука и да анализира новите въпроси, трактовки и методи, които той лансира. Благодарение на използваната богата литература и разностранна изворова основа, в т. ч. и множество новоиздирени материали от архивохранилищата на България и Чехия, книгата представя убедително портрета както на ерудита, така и на човека Гандев с неговите грешки, съмнения, слабости и противоречия.
Чл.-кор. проф. дин Румяна Радкова

За Любомила Соленкова


Любомила Соленкова (1976-2019 г.) е родена в София. Завършва 22-о СОУ „Георги Ст. Раковски“ (1994 г.) и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (1999 г.). Професионалният ѝ път започва в Националния исторически музей (2000-2002), след което за кратко работи като хоноруван преподавател по историография в ИФ на СУ. Под научното ръководство на доц. Елка Дроснева защитава дисертация (2008), посветена на живота и творчеството на проф. д-р Христо Гандев. През 2009 г. постъпва в Института за исторически изследвания на БАН, където през 2011 г. е избрана за главен асистент. Специализира в Карловия университет в Прага, а през 2013-2014 печели постдокторантура към университетския комплекс по хуманитаристика на СУ. В научните си трудове засяга широк кръг от проблеми: историография, културно-просветни институции и дейци, българо-чешки културни и научни връзки през 19-20 век и др.

Коментирай