Свободно време

Признаци, че сте прекалено добри и това не е здравословно за вас

Поставянето на здравословни граници във всичко е от решаващо значение за психиката

15.04.2021г. / 16 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добросърдечните хора правят всичко безкористно. Съгласявате се с всички, давате съвети, изразявате мнението си искрено. Всички тези и още много признаци издават добротата ви. Околните инстинктивно я усещат. Някои ще се възхищават на доброто ви сърце, но други ще се възползват от него. Добротата е колкото добродетел, толкова и проклятие. Ако сте твърде добросърдечни и добронамерени, това определено не е здравословно за вас. Поставянето на граници ще ви помогне да се предпазите от ситуации и хора, които ще ви се отразят зле.

5 начина да бъдете по-добър приятел

Кои са признаците, че сте твърде добри с други и това не е здравословно за вас?

Наричате хората от персонала с имената им

Когато пазарувате в някой хипермаркет или сте седнали в ресторант, имената на служителите, изписани на баджовете им, веднага ви правят впечатление. Когато се обръщате към някого от персонала, винаги използвате имената им, за да сте по-учтиви и благоразположени към тях. Това е един явен признак, че сте добросърдечни и искате да накарате околните да се чувстват добре.

Идвате по-рано от уреченото

Никога не закъснявате за срещи или събития. Нещо повече – винаги се появявате по-рано, защото смятате, че можете да помогнете с подготовката. Това е хубаво, но реално отнема от вашето лично време. Има хора, които ще се възползват от добрите ви намерения, но няма да върнат услугата, колкото и да не ви интересува дали ще го направят.

6 зодии, които са добри в правенето на планове

Лесно се подлъгвате

Измамници и злонамерени хора има навсякъде. Ако сте свикнали да се доверявате лесно, наивността и добротата ви могат да ви изиграят много лоши шеги. Не го забравяйте и бъдете по-бдителни и недоверчиви. Здравословно е.

Извинявате се за всякакви дреболии

Ако думата „извинявай“ и „извинете“ е като залепена за устните ви, това ви кара да изглеждате плахи и нерешителни в очите на другите. Те ще ви възприемат като прекалено добри и дори глуповати, няма да ви взимат на сериозно и дори могат да се възползват от вас. Извинявайте се само когато наистина има за какво.

6 предприемчиви зодии, които са добри в правенето на бизнес

Засипвате хората с комплименти

Също като с извиненията, с комплиментите не бива да се прекалява. С тях се отнасяйте като с инструмент, който да използвате в правилното време по правилния начин. Не хвърляйте комплименти в пространството просто така, особено в изобилие. Не мислете, че ако не поднесете комплимент на някого, той ще се почувства зле. Бъдете пестеливи.

Не умеете да приемате комплименти от другите

Добросърдечните хора, които са и неуверени в себе си, изпитват неудобство, когато получават комплименти. Те винаги оспорват хубавите думи, които чуват и омаловажават качествата, които другите изтъкват. Когато ви правят комплимент, просто го приемете, благодарете и не изтъквайте негативните си черти.

5 неща, които да не казвате, като получавате комплимент

Правите неща за хората, дори когато те не искат

Спрете да раздавате помощта си за другите. Хубаво е да помагате без да очаквате нищо в замяна, но не го правете постоянно и за всеки. Научете се да казвате „не“, особено когато имате лична работа за вършене.

Поправяте грешки, дори когато са във ваша полза

Един от признаците на безкористна добросърдечност е например поправянето на касиерката, която ви е върнала повече ресто. Хубаво е, че сте добронамерени и не искате да печелите на чужд гръб, но до голяма степен това показва отношението ви към хората и света. Научете се да бъдете егоисти в здравословния смисъл на думата.

Най-добрият комплимент за всяка зодия

Коментирай