Свободно време

Психологически факти, които не подозираме за себе си

Обикновено не взимаме последното парче пица

18.04.2021г. / 17 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често питате някого за посоката към дадено място? А намалявате ли силата на музиката в колата, когато се движите през непознати места? Голяма част от нещата, които правим са продиктувани от нашето подсъзнание. Вижте още някои любопитни психологически факти, които ще ви дадат обяснение за някои неща.

Когато говорим пред/с хора, ние жестикулираме

Когато ръцете ни не участват в някаква дейност по време на разговор, тогава обикновено започваме да жестикулираме с тях, което е съвсем нормално. Според професор Андрю Бас от Cornell University, речта и жестовете имат еволюционен произход.

3 закона за привличане на щастието

Предпочитаме да паркираме автомобила си в близост до друга кола, макар да виждаме, че има повече празни места за паркиране

Според психолози, това поведение се обяснява с факта, че хората са социални същества и следваме тълпата. Роб Хендерсън, асистент в Yale University, анализира няколко причини за този вид поведение.

Една от тях е тази, че броят на продуктите и услугите около нас рязко се е повишил, а не разполагаме с достатъчно време, за да прегледаме подробно всичко. Ето защо използваме неща, които вече са тествани от мнозинството.

Замислете се само колко често чувате в реклами, че даден продукт е одобрен от всеки 9 от 10 човека и колко често след това сте купили дадената стока.

Какво означава, ако сънувате, че се омъжвате?

Обикновено не взимаме последното парче пица, кекс, поничка

Това е странен факт, противоречащ на редица изследвания, според които, колкото по-оскъден е даден продукт, толкова повече искаме да го получим. Може би все пак зависи от ситуацията, в която се намираме. Ако купуваме пица и видим, че е последно парче, може да не го купим, защото не сме сигурни кога е приготвено например. Друг е случаят, когато се намираме в компанията на други хора. Тогава не бихме взели последното парче пица, поничка или дори дъвка, защото смятаме, че не е редно, смятат психолози.

Свързани статии

Задържаме врата за други хора

Знаем, че когато се засечем с познат или непознат на врата е правилно да задържим вратата. Освен признак на учтивост, учени психолози смятат, че правим това, за да сведем до минимум колективните усилия, което означава, че човек, за когото сте държали вратата, не е трябвало да харчи енергията си, за да си отвори или задържи вратата. Ако за вас някой задържи вратата, то тогава вие ще сте си спестили допълнителните усилия с нея.

По материали от brightside.me

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
муспи ( преди 3 години )
Разсъждения в свят изцяло от егоизъм. Върху закона "Моето си е Мое, а твоето Мое" е напластена цялата цивилизация. Светът никога не е бил друг, никога не е падал - и психологическите му трептения са върху - дават ли ти еж, гонят ли те беж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време