Свободно време

Ценни съвети как да се грижим за здравето на очите – във влога „За моите очи“

В новия епизод от влог поредицата „Ето как“ ще ви срещнем с офталмолога д-р Галина Петрова

29.06.2021г. / 08 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: Az-jenata.bg.

Снимка: Az-jenata.bg.

Очите са важен орган от нашето тяло, който има изключително крехко здраве. 80% от сетивността ни се случва, благодарение на зрението и това превръща очите в един от най-ценните органи в човешкото тяло.

Когато се грижим за очите и ги предпазваме правилно, можем да ограничим бъдещи проблеми, свързани със зрението.

С някои свои вредни навици от ежедневието можем да увредим състоянието на очите си, без да подозираме. Има някои рискови фактори, които увеличават риска от увреждания на очите и зрението и следва да бъдем внимателни за тях.

  • Какви грижи трябва да полагаме за очите?
  • Колко често да посещаваме офталмолог?
  • Как да избегнем синдрома на сухото око?
  • За кои вредни навици да внимаваме, за да предпазим зрението си?
  • Кога трябва да е първият очен преглед на детето и колко често следва да водим децата на консултация с очен лекар?
  • Кои са критериите, по които да се водим при избора на очила за корекция на зрението, както и слънчеви очила или очила за протекция от т. нар. „синя светлина“ (работата с компютър и други устройства)?

Това са само малка част от въпросите, които ще зададем на офталмолога д-р Галина Петрова в новия епизод от влога „Ето как“.

Live епизодът ще се излъчи на 29 юни (вторник) от 14.30 часа в сайта и във Фейсбук страницата ни. Ще очакваме и вашите въпроси по време на епизода, които ще зададем на д-р Петрова, а тя ще отговори на тях в реално време, за да бъде възможно най-полезна на зрителите.

Коя е д-р Галина Петрова?

Д-р Галина Петрова е офталмолог с 15-годишен опит по специалността. Завършва медицина в Медицински Университет – гр. Варна през 2002 г. Придобива специалност „Очни болести“ в Медицински Университет – гр. София – Очна клиника на „ Александровска болница“ през 2007 г.

Стажант по програма „Леонардо да Винчи“ в Университетска Очна Клиника Фридрихщад – гр. Дрезден, Германия през 2002 г.- 2003 г. Стипендиант към Европейския Борд по Офталмология в Университетска Очна Клиника – гр. Улм, Германия през 2010 г. Член на Европейската Глаукомна Асоциация, Европейската Асоциация на Ретиналните Специалисти, Европейската Асоциация на катаракталните и рефрактивни хирурзи, Българско Глаукомно Дружество, Българско Дружество по Офталмология и др.

Има специални интереси в диагностиката и лечението на глаукома, заболявания на ретината – макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, възпалителни и дегенеративни заболявания на ретината. С интереси в областта на окулопластичната хирургия, интрадермални филъри и лечение с ботокс.

Работила като офталмолог в няколко болници и медицински центрове, а понастоящем е офталмолог в СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“.

Съсобственик и управител на очен медицински център EYE Q.

Участник с научни презентации в множество конференции, конгреси и симпозиуми в България и чужбина. Носител на наградата „Лекар, на когото българите вярват“ в няколко последователни години.

Гледайте live епизода на 29 юни от 14.30 часа в сайта или във Фейсбук страницата ни. Ще очакваме вашите въпроси и коментари!

Коментирай