Свободно време

10 сигнала, издаващи несигурност

Ниско самочувствие, ниска самооценка, които вредят

12.08.2022г. / 17 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

5. Не казвате „не“. 

„Не“ е много полезна дума. Тя ви предпазва от злоупотреби на хора, които обичат да се възползват от добрите ви намерения и нагласи. Ако казвате „не“ винаги, когато наистина имате нужда от това, ще се почувствате много по-силни и в хармония със себе си.  

Фрази, които показват ниско самочувствие

6. Толерирате обидно поведение. 

Ако позволявате да се държат с вас по начин, който не заслужавате, няма да получите уважение. Приемането на неподходящо отношение към вас, което дори е обидно, ви прави слабохарактерна личност за другите. 

7. Не разпознавате кога някой ви ласкае прекалено. 

Ласкателството, което някои хора проявяват обикновено е продиктувано от задни мисли и недобри намерения. Ако приемате такова ласкателство като истински комплимент или като добра оценка за вас, това показва, че имате ниско самочувствие и имате нужда от постоянно валидиране. 

Как да повишите самочувствието си?

Свързани статии

8. Правите неща срещу интересите си. 

Още един показател за ниска самооценка и липса на себеуважение е да вървите срещу собствените си интереси. Ако не се борите за това, което има значение и е важно за вас, а се примирявате с малко, вършите неща, които не са във ваш интерес, а в интерес на другите, това издава несигурност в себе си.

20 въпроса, които ще помогнат да намерите яснота във връзката си

9. Толерирате несериозно поведение към вас. 

Ако имате приятел, близък или интимен партньор, който не се отнася с уважение към вас, не спазва обещанията си, никога не е навреме там, където трябва да бъде заради вас или неглижира ангажиментите, свързани с вас, а вие толерирате това, значи имате сериозни проблеми с несигурността. Съгласни сте да се отнасят с вас по този начин, като така понижавате себеоценката си пред себе си и пред другите. 

10. Не отделяте време за почивка. 

Готвите, чистите, работите, гледате децата, вършите куп неща едновременно, само и само всички около вас да са щастливи. Накрая винаги има недоволни. Има проблеми вкъщи. Има проблеми в работата. Някой от близките ви се отяжда, че не сте му приготвили любимото ястие, а вие сте се скъсали да готвите в кухнята след тежък работен ден. Това се случва, защото сами не цените себе си, времето само за себе си и времето си за почивка. Ако се опитвате да угодите на всички, това няма да ви спечели уважение, дори напротив. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 2 години )
Свободно време