Свободно време

5 моментални признака на пасивно-агресивната личност

Как да разпознаете пасивно-агресивното поведение

31.08.2021г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Агресивността може да е открита и прикрита. Когато някой е отявлено агресивен, той го показва открито с поведението си. Обиди, критики, омаловажаване и пренебрежение, изявена ярост са само част от явните признаци на агресията. 

Но понякога хората могат да проявяват и скрита агресия, която се определя от психолозите като пасивна. Пасивно-агресивните личности са коварни, защото могат да ви накарат да се чувствате все по-зле в тяхната компания с течение на времето, особено ако не осъзнавате, че поведението им е именно такова. 

8 признака, че сте пасивно-агресивни без да осъзнавате

Ако съжителствате с пасивно-агресивна личност, това може да ви накара да изпаднете в депресия, да изгубите вяра в себе си, да изгубите самочувствието и да понижите самооценката си. 

Пасивно-агресивните хора намират начин да открият слабите ви места и да ги използват срещу вас. Те могат бавно и методично да ви накарат да се съмнявате в себе си, да ви разколебаят в качествата и достойнствата ви. Пасивно-агресивното поведение може да е директно и косвено. Затова е трудно да бъде регистрирано веднага. Много хора живеят в пасивно-агресивна обстановка заради личност, която проявява такъв тип поведение спрямо тях. С течение на времето подобно съжителство може сериозно да повлияе на психичното и емоционалното състояние. 

За да се предпазите от пасивно-агресивни личности в живота си, вижте кои са характерните черти на тяхното поведение. 

20 признака, че партньорът ви е контролиращ

1. Мълчаливо влияние 

Една от най-характерните черти на пасивно-агресивното поведение, е мълчанието. Но не просто мълчание, а тенденциозното мълчание. Такъв тип тишина в общуването означава опит за пречупване, за превъзпитаване, за вменяване на вина у другия човек. Наказването с мълчание е един от най-явните признаци на пасивно-агресивната личност, които могат да се проявят почти веднага в поведението. Игнориране на коментари, съобщения, опити за обаждания са само част от белезите, за които подсказва този тип мълчание. На въпрос от ваша страна „Станало ли е нещо? Защо не ми говориш?“ обикновено пасивно-агресивната личност отговаря с „Нищо. Всичко е наред.“, докато очевидно не е. 

2. Тънки, незабележими обиди 

Когато някой ви обиди открито, това е явно и забележимо. Но когато пасивно-агресивна личност го направи, има вероятност да не се усетите веднага. Фините обиди са по-трудни за разпознаване. Много често могат да преминат под формата на шега, което може да ви заблуди за известно време, че човекът срещу вас е добронамерен. 

Съществуват 5 основни вида гняв

Фините обиди са прикрити препратки към най-слабите ви места. Те могат да понижат самочувствието ви с течение на времето, да разклатят вярата ви във вас самите, да ви направят по-слаби. 

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 2 години )
maika mi e takava kato povedenie i mislene i deistvie.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар