Свободно време

10 начина да се превърнете в по-добрата версия на себе си

Начини да се самоусъвършенствате и да израснете като личност

24.09.2021г. / 15 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През целия си живот се учим и самоусъвършенстваме. Няма магическо копче, което да натиснем и да се превърнем в по-добрата версия на самите себе си. Това зависи изцяло от нас. Ето защо личната ни мотивация е основният двигател, който ще ни помогне да подобрим уменията си, емоционалната си интелигентност, качествата си, за да постигнем успехите, към които се стремим.

5 причини поемането на рискове да води до успех

Никой не би могъл да направи всичко това вместо вас. Ако искате и мечтаете за личностно израстване и изваждане на най-добрите ви качества наяве, трябва да промените някои навици, нагласи и разбирания, за да го постигнете. Тъпченето на едно място и правенето на едни и същи неща всеки ден, без да предизвиквате сами себе си и да се надскачате, няма да помогне да се превърнете в по-добра версия на себе си.

Ето какво трябва да направите, за да успеете да постигнете цялостното си усъвършенстване като личност.

1. Провалът не е краят на света.

Колкото по-бързо осъзнаете и приемете този факт, толкова по-лесно ще ви е да се отпуснете да опитвате нови неща без страхът от провал да ви спира. Именно този страх е в основата на собствените ни спирачки и предразсъдъци, които ни пречат да се развиваме. Страхуваме се да не се провалим и затова се отказваме още преди да сме опитали.

Защо някои хора са неуспешни?

2. Живейте, за да радвате себе си, не другите.

За да сте щастливи и доволни от живота си, трябва да се научите да практикувате здравословен егоизъм. Разберете, че стремежът да угодите на другите няма да ви помогне да се усъвършенствате, напротив – ще ви спира и дърпа назад. В живота си сте важни преди всичко вие самите, а след това всички останали. Всеки отговаря сам за собствения си живот. Вземете вашия в ръцете си и поемете контрола над изборите и решенията си.

3. Обградете се с позитивност.

Негативното мислене за всичко наоколо пречи на развитието. Не е нужно да сте целенасочено позитивни, като си затваряте очите за неща, които са очевидно негативни, но е важно да промените нагласата си към по-положителната страна на живота като цяло. Така ще ви е по-лесно да приемате провалите и трудностите, гледайки напред с усмивка. Ще приемате всичко като урок, който ви се дава, за да станете по-силни, а не като наказание, което идва, за да ви направи неуспешни и нещастни.

Причини да сте неуспешни

4. Научете се да вярвате на себе си и да поемате рискове.

Без да поемате рискове, успехите ви няма да са задоволителни. Ако правите едно и също всеки ден, не предизвиквате себе си, не се впускате в нови начинания и не опитвате нови хоризонти, няма да се самоусъвършенствате. Само предизвикателствата могат да извадят най-доброто от вас, макар и да бъдат последвани от провал. Провалите и грешките са тук, за да ни учат. Поемането на рискове е път, който рано или късно води към успех.

5. Научавайте нещо ново всеки ден.

Учим се всеки ден. Понякога дори не осъзнаваме колко малки, но нови неща научаваме или съумяваме да постигнем. Давайте си похвали за всяка новост, която усвоявате или научавате всеки ден. Старайте се да надграждате уменията и разбиранията си. Това ще ви помогне да разширите кръгозора си.


Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 2 години )
taka e . poznata tema. i az iskam o6te da u4a , da se usuvur6enstvam , no purvo e po- naleja6ta zada4ka i posle tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време