Свободно време

Екипът на „Новините ON AIR“ спаси елен лопатар от отстрел

След няколко неуспешни опита за упояване и транспортиране, дивото животно вече е пуснато на свобода в горите над Св. Влас

28.09.2021г. / 17 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: Новините ON AIR

Снимка: Новините ON AIR

Преди броени дни екипът на „Новините ON AIR“ излъчи в ефира на Bulgaria ON AIR репортаж за елена лопатар от кърджалийското село Кьосево, който се откъсва от естествената си среда и израства сред стадо крави, загубвайки своята идентичност.

Макар в началото дивото животно да бозае от тях и да пашуват заедно, еленът пораства и започва да създава неприятности на местните животновъди, като наранява с рогата си кравите, с които играе и започва да влиза в оборите на жителите на селото. След неуспешни опити за прогонване на елена и връщането му в стадото, както и липса на реакция от страна на институциите, служителите на Ловно-рибарско дружество Кърджали получават разрешително за отстрел, което предстои да бъде вкарано в изпълнение и животното да бъде умъртвено. За да не се стигне до фаталния край, екипът на новините по Bulgaria ON AIR решава да се мобилизира и успява да събере около идеята за спасяването на дивото животно десетки доброволци.

Кметът на община Кърджали Хасан Азис откупи елена от Ловното дружество, стажантът на „Новините ON AIR“ Елеонора Дъбова пое инициативата и прие в семейния си зоопарк дивото животно. В акцията участие взеха още ветеринари и местни жители от кърджалийското село.

Първият опит грациозният обитател на гората да бъде упоен и транспортиран се оказа неуспешен. Въпреки това, непрестанните опити дават резултат и след точно шест дни еленът лопатар е упоен и заловен. Тази сутрин животното пристигна в своя нов дом и вече свободно обитава горите над Св. Влас.

Коментирай