Свободно време

5 начина да превъзмогнете ревността и завистта в приятелствата си

Как да се справите с тези негативни чувства

25.10.2021г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Завист и ревност са негативни емоции, които изпитваме не само към интимните си партньори, но и към приятелите си. Ваша приятелка е получила повишение. Това моментално ви кара да ѝ завидите, а по изражението и реакциите ви това си личи. Този и още много подобни примери могат да покажат как едно приятелство може да се съсипе благодарение на това отрицателно чувство – завистта.

5-те знака, че завиждате на приятел

Болезнено е да копнееш за нещо, а друг да го получи и то лесно, факт. Но да овладеете тази лоша емоция е не просто освобождаващо. Това ще ви помогне да имате по-добри, пълноценни и качествени приятелства. Отърсването от ревността и завистта ще ви помогне да извисите себе си на едно по-високо морално и емоционално ниво.

Как да се справите с ревността и завистта в приятелствата си? Ето какво можете да направите.

Признайте чувствата пред себе си

Най-трудно е човек да осъзнае собственото си поведение и да характеризира чувствата си. Това е най-големият проблем, с който повечето хора се сблъскват – признаването на собствените емоции и начинът, по който те се отразяват на реакциите и общуването. Ако беше толкова лесно всеки сам да окачестви поведението си, може би нямаше да има толкова трудности в общуването, нямаше да се стига до конфликти, нямаше да има неразбирателства.

Преодоляване на завистта към приятелка

Ето защо, за да коригирате поведението си и да се опитате да сведете до минимум изблиците на завист е важно най-напред да признаете пред себе си, че завиждате или ревнувате. Чак тогава можете да започнете да работите върху контролирането на това чувство.

Задайте си въпроса защо се чувствате по този начин

Отговорът на въпроса „защо“ ще ви помогне да се справите с това чувство и реакциите, които следват от него. Защо се появяват негативните емоции? Какво ви кара да реагирате по този начин? Дали проблемът не се крие някъде назад в миналото и това да се отразява на настоящите ви емоции. Вслушайте се в мотивите и механизмите, които отключват завистта.

Препъникамъчето във всяка връзка – ревността

Свързани статии

Опитайте се да устоите на желанието да реагирате

Завистта винаги личи. Личи си по думите и действията, които правим моментално след появата на причина за завист или ревност. Приятелите ни усещат това, особено ако ни познават добре. Те ще уловят веднага реакцията ви, особено ако е придружена с красноречиви думи. След като сте успели да определите защо и кога се появява завист у вас, опитайте се да потиснете поривите да реагирате.

Спомнете си колко цените приятелството си

Кое е по-важно – да запазите приятелството си или да реагирате, като показвате слабостта си чрез завист? Съсредоточете се повече върху това, което наистина е важно за вас и се опитайте да коригирате реакциите си.

4 начина да се справите с ревността във връзката

Говорете с приятелите си за това

Един от най-успешните начини за справяне с всякакви конфликти и противоречия е комуникацията. Затова опитайте да говорите с приятеля си, който се е отдръпнал от вас заради изблиците ви на завист. Кажете му, че работите върху себе си и се опитвате да промените лошите си емоционални навици. Това може да помогне на приятелството ви.

Коментирай