Свободно време

Типове поведение, които са саморазрушителни и ви пречат

Справянето с тях може да ви направи по-пълноценна личност

26.10.2021г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поведението ни не е еднакво през целия ни живот и във всяка ситуация. То зависи от начините, по които възприемаме тези ситуации, управлението на емоциите ни, това как успяваме да се справим с трудностите.

Някои типове поведение могат да предизвикат саморазрушение. Липсата на умение за контрол на емоциите може да попречи на нормалното общуване, може да ви направи непривлекателни за околните, може да ги отблъсне, може да разруши връзките ви и приятелствата ви.

6 вида поведение, които разрушават връзката

Освен всичко това, саморазрушителното поведение ви пречи да се развивате в кариерата, пречи на развитието ви като личност, на самоусъвършенстването ви, дори на здравословното ви състояние, защото както знаем, психиката влияе на физиката и то немалко.

Кои са някои от основните типове поведение, които могат да са разрушителни за личността?

Проблеми с гнева

Ако сте прекалено резки, имате изблици на гняв, не можете да стискате зъби и да броите до 10, когато се налага, вероятно имате проблем с контрола на гнева. Това пречи във всеки аспект от живота – както в работата, така и в личните отношения. Всеки се ядосва в определени моменти, дори може да си изпускате нервите понякога, но ако го правите постоянно и се палите за несериозни неща, това поведение ви саморазрушава. Преди да реагирате бурно и остро в дадена ситуация, поемете дълбоко дъх, помислете как точно да решите проблема, преди да изкрещите нещо, за което ще съжалявате впоследствие.

Типове поведение, които привличат мъжете най-много

Пасивно-агресивна комуникация

Пасивната агресия е не по-малко разрушителна от активната. Тя дори може да е по-опасна в някои ситуации. Мълчаливото сърдене, лепенето на бележки и намеци на хладилника в кухнята, обвиняването на другите са все типове пасивно-агресивно поведение и отношение, което вреди както на вашата личност, така и на отношенията ви с околните, независимо дали са ви близки, приятели, колеги или се отнася до половинката ви.

Започнете да водите чести и откровени разговори, ако искате да комуникирате качествено и да имате добри отношения с другите, както и добро собствено психично и физическо здраве. Пасивната агресия се отразява на организма на всички нива. Ако на всяка цена избягвате конфронтацията, когато тя е нужна, това ще ви повлияе зле на личностно ниво.

Видове поведение, които опияняват мъжете

Сравнявате се с другите

Постоянното сравняване с другите може да погуби самочувствието ви. Възможно е и да изостанете с постигането на целите си, защото се демотивирате от чуждите успехи. В някои случаи е полезно да се сравнявате, но само за да сверите часовника си. Непрекъснатото сравняване има пагубно влияние. Бъдете верни на себе си и преследвайте мечтите си, а не чужди идеали и цели.

Мразите хората

Ако мразите хората генерално, това само ще навреди на личностното ви развитие. Колкото и негативен опит да сте имали с различни хора, това не трябва да прави отношението ви към тях като цяло отрицателно. От всеки можете да научите нещо ново, от всеки има какво да вземете, с всеки можете да обмените опит, макар и негативен. Никога не забравяйте това. И помнете, че цялостното негативно отношение към хората и света вреди само и единствено на вас.

Типове поведение, които най-силно привличат мъжкото внимание

Дребнави сте

Дребнавостта натоварва. Някои хора погрешно смятат, че като пресмятат всичко, това им носи ползи. Всъщност това ви натоварва емоционално и психически. Пречи на отношенията ви с другите, прави ви непривлекателни, дори отблъскващи в някои ситуации. Опитайте се да бъдете над нещата, когато това е възможно. В повечето ситуации не е нужно да задълбавате и да издребнявате. Ако се преборите с навика си да проявявате дребнавост, ще се почувствате освободени.

Коментирай