Свободно време

Десислава Георгиева и Стоян Георгиев:Готвенето е любов, с която даряваш околните

Авторите на семейната кулинарна книга „Готви умно“ пред Az-jenata.bg

04.11.2021г. / 17 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив Десислава Георгиева и Стоян Георгиев.

Снимка: личен архив Десислава Георгиева и Стоян Георгиев.

Кулинарният стилист и готвач Десислава Георгиева и кулинарният фотограф Стоян Георгиев зарадваха българските читатели с първата си книга „Готви умно“, изпълнена с вкусни рецепти, заснети по изключително красив и цветен начин.

Кои са те?

Десислава и Стоян са отдавна известни имена в кулинарните среди у нас. Двамата се занимават професионално с кулинария от много години и са създатели на сайта Goodlife.bg. След множество авторски рецепти, създадени през годините, ето, че дойде време да споделят част от тях и с по-широката аудитория, посредством първата им и дългоочаквана книга „Готви умно“. В нея ще откриете близо 150 рецепти, заснети по великолепен начин.

Това, което за мен е може би най-отличително в кулинарната им книга е, че рецептите изглеждат невероятно и в същото време много достъпно и възможно, дори за любител готвач. Може би повечето хора се колебаят, когато разгръщат кулинарна книга и видят по-сложни рецепти, съмнявайки се, че ще успеят да ги приготвят успешно. Е, докато аз разглеждах „Готви умно“ не изпитах грам притеснение, че няма да се справя с рецептите. Напротив, провокираха ме да опитам да ги приготвя и да се надявам да ми се получи така апетитно, както изглеждат те от снимките на Стоян Георгиев. И не е ли кулинарията именно това – вдъхновение и радост за сетивата преди всичко останало?

За това вдъхновение говорим днес с Десислава Георгиева и Стоян Георгиев. Приятно четене.

Книгата е изключително богата на рецепти, вкусове и разнообразие от продукти, наистина пиршество за сетивата и мисля, че има интересни предложения за всеки човек. Колко време ви отне нейното създаване и трудно ли беше да подберете точно тези рецепти, които виждаме в книгата?

Опитахме се да направим книга, която може да бъде полезна на хората, които си я купят през всеки ден от годината и да им даде решение, когато се чудят какво да сготвят.„Готви умно“ е книга за готвещи с добри познания и умения в кухнята, но и за хора, които сега започват своето кулинарно приключение и искат да научат нови, полезни неща за приготвянето на храна. Самата книга заснехме и подготвихме за 3 месеца, но идеята за нея е в главите ни от няколко години. За нас най-трудно беше да си избистрим концепцията и след това да я пренесем в „Готви умно“. Много трудно избрахме какви рецепти да включим. Много неща, които сготвихме и заснехме отпаднаха, други които не бяхме включили първоначално влязоха в последния момент, надяваме се да сме уцелили точните, като за първа книга.

Защо избрахте името на книгата да е „Готви умно“? Може би това е вашият съвет и към читателите, които ще разгърнат книгата, да готвят умно, а не лакомо и прибързано?

„Готви умно“ от една страна е провокация, от друга страна нашата идея за съвременното готвене, което трябва да бъде микс от правилно планиране, класически готварски техники, модерни технологии и умно използване на невероятното изобилие от продукти, до които имаме щастието да имаме достъп.

Освен това, определяте книгата и като семейна кулинарна книга. Това ли е нейната основна мисия – да сплотява семейството около вкусно направената домашна храна?

За нас кухнята е най-важното място в един дом, а това какво слагаме всеки ден на масата си и това как и с какво се храним, ние и нашите деца е определящо за нас. Храната създава общности, от които ние като нация имаме огромна нужда, оставя незабравими спомени и ни прави щастливи и по-добри. Не трябва да забравяме, че храната е и ключовият фактор за нашето здраве. Затова е толкова важна и ние трябва да обръщаме внимание и да полагаме усилия с какво да се храним и с какво храним нашите деца.

Това, което прави впечатление в книгата е, че рецептите са достъпни и ви поздравявам за това. В повечето кулинарни книги авторите сякаш се надпреварват да предложат трудни и сложни за изпълнение рецепти, а във вашата книга рецептите изглеждат страхотно, повечето включват и нетрадиционни продукти, но изпълнението им изглежда напълно възможно за любителите готвачи. Това беше ли цел, когато избирахте рецептите за книгата, да са достъпни за изпълнение и от „обикновени хора“?

 В последните години имаме възможност да работим с изключителни професионалисти от света на кулинарията. В нашата кухня сме снимали със страхотни професионални и хоби готвачи. Имаме достъп до много интересни продукти, непрекъснато купуваме кулинарни книги, гледаме предавания свързани с храната и бизнеса с храна. Този опит ни позволи да научим много полезни неща за готвенето, които ние се опитахме да пренесем по достъпен начин в „Готви умно“. Книгата е пълна с малки идеи, които могат да се използват като база за много вкусно и разнообразно готвене.

 Чудесен е един от съветите ви в книгата – читателите да се научат да приготвят поне 5 неща перфектно, които да се превърнат в част от незабравимите детски спомени на техните деца. В този смисъл имам два въпроса, какво още бихте пожелали на читателите на книгата ви, съвет да подобрят кулинарните си умения? И кои са вашите 5 перфектни ястия?

 Когато готвят по рецепта да четат цялата рецепта и да си подготвят всички необходими продукти предварително, ако някои от тях имат нужда от темпериране да им дадат време да постоят на стайна температура.

Преди да започнат да готвят, да си подготвят необходимите съдове и аксесоари, да почистят и да си нарежат продуктите. Така готвенето не носи стрес, а доставя удоволствие и резултатите са в пъти по-добри.

Друг важен съвет е да не започват веднага да се хранят. Повечето храни имат нужда да постоят поне 30 минути, за да се развие вкусът им. Перфектно може да бъде всяко ястие. Важно е да бъде приготвено правилно, да бъде овкусено правилно, да бъде съчетано с точната напитка и да го хапнеш спокойно и да му се насладиш.

Какви са вашите наблюдения относно кулинарната култура на българите? Развива ли се тя, има ли положителна тенденция или я намирате в застой? И как би могла да се развие повече?

Развива се, но още сме много далеч от развитите в кулинарно отношение нации. Все още търсенето определя предлагането и в България се произвеждат продукти, при които определяща е цената, а не качеството. Хората продължават да купуват основно заради ниска цена и голямо количество, а не заради качеството на определен продукт. От друга страна ресторантите, които се опитват да готвят по-интересна, авторска храна, трудно оцеляват и в повечето случаи затварят. Лидери на пазара са такива, които предлагат всичко, водят се от вкуса на хората и ги хранят с неща, които ние не бихме яли.

Промяната ще настъпи, когато производителите започнат да се гордеят с продукта, който произвеждат и се опитват той да бъде възможно най-добър, а в ресторантите се заложи на хубавата комфортна храна със сезонни и пресни продукти, с малки менюта, които отговарят на капацитета на ресторанта и персонала, с който работят. И най-важното - хората се върнат на пазарите, където има страхотни продукти, започнат да избират продукти заради качеството и се опитват да готвят нови и различни неща.

Как бихте отговорили на въпроса „Как да готвя здравословно и вкусно, когато нямам достатъчно средства“? Много хора биха искали да приготвят храната си с по-разнообразни продукти, но са възпирани поради финансови причини. Какво бихте им дали като съвет?

 Парите са проблем, но въпреки това може да се храниш разнообразно и здравословно. Има зеленчуци, от които може да се извлече толкова вкус и да ги приготвиш с толкова разнообразни текстури, че няма да имаш нужда от евтини колбаси например. Ако започнем да готвим боб, леща и ориз по различен начин и ги съчетаваме с пресни зеленчуци храненето ще бъде много вкусно и пълноценно.

Има меса, които не струват много пари, а са невероятно вкусни и полезни и могат да се приготвят по различни начини. Но това може да се случи само ако ти пука и обръщаш внимание на това, което консумираш.

 

 

Кои са основните съставки за едно перфектно ястие? Какво бихте казали на хората, които се боят да опитат нещо различно в кухнята, от страх да не се провалят или от притеснение, че е твърде сложно?

 Кухнята е най-хубавото място в един дом. В нея не трябва да се страхуваш, а да си почиваш и релаксираш. Няма човек и професионален готвач, който да не се е провалял в готвенето, но това не е страшно, важно е да си научиш урока и да не го повтаряш. Готвенето е любов, с която даряваш околните.

* Десислава и Стоян споделиха една от своите авторски рецепти с читателите на Az-jenata.bg. Тук можете да прочетете рецептата им Терин с три вида месо, включена в книгата им "Готви умно".

Снимки: Стоян Георгиев.

Коментирай