Свободно време

4 начина да простите на себе си

Защо е важно да си простите сами пред себе си, преди да простите на друг

02.12.2021г. / 08 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма човек, който да не е допускал грешки и да не се е обвинявал за тях. Начинът, по който сте се държали с приятели, с колеги, с родителите си или детето си ви преследва и не оставя ума ви на спокойствие. Съвестта ви гризе. Чувствате се виновни. Разкрещели сте се на някого, а след това сте съжалили. Или пък сте сърдити на себе си, че не сте взели възможността, когато сте я имали, например за нова работа, пътуване или за важна стъпка напред в живота ви.

Не прощавайте тези неща от любов!

Причините да сте сърдити на себе си и да не можете да си простите са много. Това ви връща постоянно в миналото и ви кара да разнищвате всяка подробност отново и отново в ума си. Ако спомените от действията, за които съжалявате, ви карат да се чувствате зле, да акцентирате върху недостатъците си и това какво сте направили, това означава, че не сте си простили. И това е нещото, което трябва да направите веднага.

Да живеете с вина за нещо е разяждащо. Това може да промени начина, по който гледате на себе си и на живота, а това неминуемо се отразява и на виждането на другите за вас. Ако се мразите, ще бъдете мразени. Ако сте с ниско самочувствие, ще бъдете пренебрегвани. Ако не се обичате, няма кой да ви обича, без да вижда искрата в очите ви.

Прощаването на себе си е важно, защото ако не го направите, рискувате да оставите погрешни впечатления и действия у другите. Рискувате и да замъглите собствените си представи кои сте всъщност. Това смята доктор Джон Делони, експерт по психично здраве, цитиран от realsimple.com. Той смята, че има често срещано погрешно схващане, че отказът да си простиш доказва, че съжаляваш. Това, което всъщност прави отказът от прошка към себе си е задръжка. Сами задържате прогреса си напред, самонаказвате се, а това повишава усещането, че светът и вие в него сте най-лошото нещо.

Как даването на прошка ни прави по-здрави?

Това косвено се отразява на начина, по който общувате и по който влизате във взаимоотношения с другите от по-ниска позиция. Така животът изглежда по-малко радостен.

За да промените тази негативна поредица от събития, свързани с това, че не си прощавате грешките, вижте как да промените това. Доктор Делони предлага няколко начина да се научите да си прощавате сами на себе си.

1. Прекъснете връзката между вашата грешка и съзнанието ви.

Ако се бичувате, че сте направили нещо погрешно или нередно, няма да се почувствате по-добре. Няма да помогнете на себе си, няма да оправите нещата, няма и да ви бъде простено, ако грешката е свързана с друг човек. Вместо това признайте, че вината ви е послужила за цел, но тази цел не е да се измъчвате завинаги. Спомнете си, че сте човек, който не е безгрешен и който може да наранява, както и да бъде нараняван. Ако успеете да приемете това, ще ви е по-лесно да се научите да прощавате.

Дали да му простите изневярата?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )