Свободно време

4 начина да простите на себе си

Защо е важно да си простите сами пред себе си, преди да простите на друг

02.12.2021г. / 08 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

2. Записвайте мислите си.

Воденето на дневник е мощен инструмент в психологията и психотерапията. Много видове психологическо възстановяване са базирани на воденето на дневник. Записвайте чувствата си. Можете да запишете дори, че се смятате за лъжец, страхливец, ненадежден човек. След това погледнете записките си и потърсете доказателствата за това. Колко пъти можете да се наречете с някои от тези определения. Изцяло ли заслужавате собственото си презрение или имате доказателства само за някои ситуации? Разгледайте отговорите си. Тогава нещата няма да изглеждат толкова черни, а ще придобият и други нюанси.

5 случая, в които е добре да дадете втори шанс

3. Помолете за прошка.

Искането на прошка е важна част от процеса на прощаване на себе си. Ако се мразите заради конфликт с друг човек, най-доброто, което можете да направите, е да поискате обратна връзка от него. Няма нищо страшно в това да покажете уязвимостта си. Поемането на отговорност за постъпките и думите е освобождаващ акт, който помага да простите на себе си за усилията да оправите ситуацията, дори да не получите прошка от другата страна.

Свързани статии

13 неща, които да започнете да правите за себе си още сега

4. Приемете последствията.

Да простиш на себе си до голяма степен означава да можеш да разбереш последствията от постъпките си. Наказанието, което сами си налагате, не може да трае цяла вечност. Ако например сте уволнени от работното си място заради лъжа или несправяне с работата, трябва да поемете последствията от това, да извадите поуките за себе си, но със сигурност да продължите, без да се мразите. Простете си – това означава, че сте научили трудни уроци, с които животът ви е сблъскал.

Ако сте излъгали веднъж, това не ви прави лъжец. Делони предлага да мислите в позитивна посока за себе си и да се опитате да изчистите визията си в по-обективни рамки. Изчистването на старите грешки, намирането на поуките от тях и продължаването напред ще ви помогне да зацикляте по-малко в миналото и да гледате повече напред.

Неща, които трябва да направите, преди да простите изневяра

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )