Свободно време

„Свободна“ е смел и забавен разказ за живот, обърнал се с главата надолу

На книжния пазар вече е провокативната книга на Лора Фрийдман Уилямс „Свободна“

24.11.2021г. / 12 09ч.
Аз жената
„Свободна“ е смел и забавен разказ за живот, обърнал се с главата надолу

Ако някой бе казал на четирийсет и шест годишната Лора Фрийдман Уилямс, че след няколко години ще преживее най-великолепния секс в живота си, и то с мъже, различни от съпруга ѝ, тя би му се изсмяла в лицето.

Лора е щастливо омъжена неработеща майка с три деца и с планове да остарее до съпруга си. Е, сексът е вече донякъде по задължение, а и животът им наистина се върти основно около децата, но нима при другите е по-различно?

И тогава идва шокиращото откритие – той има връзка.

След пет месеца, изпълнени с бурни емоции, Лора за пръв път от двайсет и седем години се оказва сама и се изправя пред избор: да се срине или да опита да се съвземе.

С малко приятелска подкрепа и след една възхитителна еднократна забивка тя осъзнава, че притежава сексуален апетит, за който досега не е подозирала. А също и че да си майка, не означава да пренебрегваш желанието.

Можеш да си независима, да си добра майка, а в същото време да се радваш на вълнуващ сексуален живот. Нали?

От G-точката до „плешивината“, от мръсните разговори до срещите, превърнали се в провал, „Свободна“ е смел, искрен и забавен разказ за живот, обърнал се с главата надолу.

------

Не можеш да спреш да четеш! Неочаквано, оригинално, забавно и понякога вбесяващо Лора Фридман Уилямс разказва откровено за очакванията към женската сексуалност. Хареса ми.
Вив Гроскоп, автор на How to Own the Room

„Свободна“ предлага нещо повече от диво препускане из Дивия Запад на следбрачния любовен живот… макар определено да има и диво препускане. Да прочетеш тази книга, е като да прекараш вечерта със забавна приятелка и да слушаш най-добрите ѝ сексуални истории. „Свободна“ е и сериозно изследване на женствеността. Лора ни напомня колко е важно да съберем всички парчета от пъзела да си жена въпреки лекотата, с която можем да бъдем погълнати от необятните роли на майки и съпруги. Нашата цел не е единствено да служим на семействата си като някакви домашни мъченици. Ние заслужаваме да пробудим отново онези части от същността си, които често заспиват, когато влезем в ролята на майки. Заслужаваме да живеем живота си възможно най-пълноценно, да приемем всеки аспект на идентичността си и дори (особено!) онези части, които обществото ни приучва да изтикаме встрани, когато станем майки.
Каролайн Маккензи, автор на One Year of Ugly

Тук може да видите видеопослание към българските читатели от Лора Фрийдман Уилямс: https://www.youtube.com/watch?v=gw2DrSSeMq4

* * *

Откъс от книгата:

Стоя парализирана до хотелското легло и гледам затворената врата на банята, отвъд която се намира непознатият, с когото съм напът да сложа край на следбрачната си девственост. Нямам никаква представа какво да правя със себе си. Минава ми през ум, че съм със страхотен сутиен без презрамки – чудесно поддържа формите ми, само че е с широк гръб и четири кукички. Няма начин мъжът да успее да го свали изискано и дори не ща да мисля колко матронски ще му се стори. А и коланът ми! Има закопчалка, която трябва да завъртиш, и ако тръгне да се бори с нея, ще се почувства разгромен още преди да е стигнал до сутиена. Взимам стратегическо решение: бързо свалям всичките си дрехи – абсолютно всички, дори и гащичките – и прилежно ги сгъвам на купчина върху бюрото до моторджийския му шлем, защото, колкото и да е невероятно, дори и в този момент се тревожа да не би тъничката ми ефирна рокля да се измачка. Когато излиза от банята, аз стоя точно на мястото, където започнах преди няколко минути, напълно гола. За всичките си четиресет и седем години не мога да се сетя и за един случай, в който да съм се чувствала толкова не на място, като да се наблюдавам отстрани. Не е твърде късно да се откажа, да се пресегна за дрехите си (на една ръка разстояние са), да се метна в колата и да отпраша към живота, който познавам от десетилетия, единствения живот, който съм искала. Задържам дъха си; той ме съзерцава невъзмутимо. Между нас има напрежение, все едно всеки чака другия да направи първата стъпка сега, когато съм го изненадала и съм застанала гола пред него.
„Давай, Лора“, инструктира ме гласът в главата ми.

Кимвам едва доловимо. Това е единственият път напред.

* * *
Пет месеца бяха минали от раздялата ни, която започна 48 часа след като открих, че Майкъл има любовна връзка с жена, двайсет години по-млада от мен. Той се изнесе и си нае двустайно жилище в сграда от кафяв камък, а аз останах в просторния ни апартамент, където трябваше да живеем „завинаги“ и бяхме приключили мъчителния ремонт, продължил цяла година, само няколко месеца преди Майкъл да излезе оттам, също завинаги. Шест дни в седмицата и трите деца бяха с мен у дома. В събота вечер оставам само с двамата тийнейджъри, а седемгодишната ни дъщеря отива да спи при баща си. По-големите деца отказват да разговарят с него и аз внезапно се оказах в ролята на самотна майка.

Макар че след като се разделихме с Майкъл, бяхме постигнали съгласие, че можем – и трябва – да се виждаме с други хора, докато разберем дали е възможно да се сдобрим, да ходя по срещи, беше последното, което би ми хрумнало. С разбито сърце, малко дете и двама тийнейджъри, зорко следящи с кого се виждам (който си мисли, че тийнейджърите не се вълнуват от делата на родителите си, със сигурност не е живял с двама такива, които наблюдават за знаци, че родителите им могат да се съберат), самата идея за срещи беше достойна за присмех.

* * *

Информация за книгата:

Заглавие: Свободна
Подзаглавие: Истории за секс и срещи след края на брака
Автор: Лора Фрийдман Уилямс
Преводач: Весела Ангелова
Формат: 15x23 cm
Корици: Меки
Брой страници: 328
ISBN 978-619-7419-31-3
Цена: 18,90 лв.
Издател: HYBRID BOOKS

Коментирай