Свободно време

10 навика на продуктивните хора

Как лесно да повишите продуктивността си в работата и в живота

06.12.2021г. / 07 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Продуктивността е качество, което се цени не само в работата и в професионалната сфера, но и във всяка област от живота. Ако понякога се чувствате недостатъчно организирани и продуктивни, не сте сами. Много хора не успяват да организират ежедневието си така, че да бъдат по-продуктивни. За щастие можете да вземете пример от хората, които винаги намират начин да повишат продуктивността си. Ето и някои от навиците им, от които да почерпите опит.

Какви са навиците на продуктивните хора?

5 начина да повишим продуктивността си

1. Създават си списъци със задачи, които са лесно управляеми.

Ако се опитвате да вършите всичко едновременно е нормално да забравите нещо, да не успеете да се вместите в срок или да не свършите нито една от задачите си достатъчно добре. Ето защо е добре да си правите списък със задачите. Важно е обаче да направите списъка си предварително обмислен по начин, който ще ви помогне да свършите ангажиментите пълноценно.

2. Разпределят деня си.

Продуктивните хора умеят да разпределят задачите си за деня така, че да могат да ги приключат навреме. Ако предварително обмислите кое кога трябва да бъде свършено и го структурирате в списъка си, разпределението на деня и времето в него ще ви е от полза за повишаване на продуктивността ви.

5 навика, които пречат на работоспособността сутрин

3. Съсредоточете се върху една задача в даден момент.

Всички сме наясно колко важен е мултитаскингът и колко се цени от работодателите. Бихте били прекрасният служител, ако можете да правите няколко неща едновременно. Бихте били и родител-супергерой, ако се справяте с няколко неща по едно и също време, докато гледате детето си. Изобщо, правенето на много неща едновременно е ценно качество, което помага в работата и ежедневието, но когато става въпрос за същинска продуктивност и за качествено свършена работа, съсредоточаването и приоритизирането на една задача за даден период от време е много ценно и повишава производителността.

4. Определете в кои часове от денонощието сте най-продуктивни и се концентрирайте върху тях.

Продуктивните хора знаят добре кога са най-пълноценни – рано сутрин, през деня или късно вечер. Те използват тези свои индивидуални особености в приключването на задачите, които имат. Ако познавате добре тези свои индивидуални характеристики, ще ви е по-лесно да смогнете с приключването на всички задачи за деня.

Здравословни алтернативи на кафето за повече енергия и продуктивност

5. Продуктивните хора систематизират деня си.

Създаването на системи, които работят за вас, помага за повишаване на продуктивността. Правенето на график, списъци със задачи и разпределянето им във времето през деня са съставните части на цялостната система, в която разпределяте времето през деня. Систематизирането на деня ви поставя крачка напред към успеха.

Коментирай