Свободно време

Как умните хора се самосаботират

Твърде много демонстрират колко са умни

03.12.2021г. / 07 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Може би всеки има по един познат, съученик, който по време на ученическите години се е представял блестящо, но към днешна дата не може да се похвали с особени успехи и реализация, а дори може да се окаже, че тези, които са били по-назад от него, сега са по-успешни. Да си умен и едновременно с това и интелигентен, оказва се не е достатъчно. Определено е актив, но не е всичко, защото може да си умен, но да самосаботираш успеха си. Как умните хора си вредят?

Понякога обезценяват други умения, като изграждане на взаимоотношения, а се концентрират прекалено върху интелекта

Това се среща при не малко хора, които се доказват като добри специалисти в областта. За тях например воденето на добра комуникация, дипломация е вид досада, ненужно е. Не го приемат като необходимо умение, което би им помогнало във всички направления в живота. Следователно, не инвестират своите усилия и време в това да развият умението на добрата комуникация.

Такива хора обикновено предпочитат да се възползват само от силните си страни и не мислят за областите, в които не се представят толкова на ниво. Още от деца, те знаят, че са умни, че се справят добре в училище, университета и за тях това е достатъчно. Така не развиват други свои умения, дори в някои случаи креативността си.

Фокусирането върху най-голямата сила, вместо справянето със слабостите, обикновено е самосаботиращо.

10 лоши навика според Далай Лама, които крадат от енергията ни

Работата в екип може да бъде разочароваща

В един екип всеки има своите силни и слаби страни. Когато някой се ориентира по-бързо от другите и има високи стандарти за собственото си представяне, това може да създаде трудности при работа с останалите колеги, на които им е необходимо повече време.

Как да се справите с токсичните колеги

Също така, друг проблем, който се явява пред умните личности, особено ако се намират на ръководни длъжности е да делегират работа на своите колеги. Защото смятат, че те биха могли да се справят по-добре от тях. В резултат те работят повече, натоварват се с още повече стрес, само защото не желаят да се доверят и да дадат шанс на другите.

Твърде много демонстрират колко са умни

Това е така, защото голяма част от самочувствието им се основава на тяхната интелигентност. Ако се случи да комуникират или работят с други хора, които са още по-умни и квалифицирани, такива общувания за тях изглеждат заплашителни, разкриващи слабите им страни. От друга страна, опитвайки се постоянно да демонстрират своето превъзходство над други, рискуват да бъдат нежелана компания.

Свързани статии

Лесно се отегчават, но невинаги рискуват

Да си умен и любопитен са различни неща, но двете заедно определено могат да доведат до добри резултати. Има различни видове успех, изискващи различни умения, като креативността на пример. Има и такива области, в които се изисква да се изпълнява определен набор от задължения. Като цяло умните хора се отегчават, ако усетят, че попадат в рутина.

5 вярвания за парите, които ни правят бедни

А ако се задържат твърде дълго в нея, просто сменят работното си място с такова, което би им дало повече възможности за разнообразие в работата и себеразвитие. Но има и такива, които си стоят на една работа повече от 10 години, защото им е спокойно, удобно, получават прилично заплащане, свикнали са с обстановката. Така обаче самосаботират себе си, особено ако са в обстановка, която ги потиска и не биха рискували да я сменят.

По материали от hbr.org

Коментирай